Landen halen internationale klimaatwetten in

Nationale regeringen wereldwijd hebben verrassend veel plannen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat blijkt uit een rapport dat onlangs werd gepresenteerd in de Amerikaanse Senaat. Het is het eerste uitgebreide onderzoek per land dat op heden is gedaan naar wetgeving op klimaatgebied. Het is uitgevoerd door Global Legislators Organisation (GLOBE), de grootste organisatie […]

Ook België gaat op zoek naar écht duurzaam MVO

We schreven er al eerder over, en nu meldt ook de Belgische onderzoeker Johan De Herdt dat volgens hem MVO 1.0 is mislukt. Hij vindt het tijd voor MVO 2.0. en ziet een grote rol weggelegd voor de MVO-manager van de toekomst; de vrijblijvendheid voorbij. In zijn boek The age of responsibility, CSR 2.0 and […]

De toekomst van de Peel ligt in de handen van de gemeenschap zelf

De situatie rond de Peel in Brabant, Gelderland en Limburg blijft de gemoederen bezig houden. Het blijkt niet eenvoudig stukken van de puzzel die toekomst heet aan elkaar te leggen. Al is de situatie bij melkveehouders en rundvee minder zwaar, zeker rond de uitbreiding van kippen- en varkensstallen begint het in de Brabantse dorpen soms […]

Internet of Things: slim, slimmer, de baas?

Nu we allemaal voorzien zijn van een smartphone, een tablet en binnenkort misschien zelfs rondlopen met Google Glasses staat niets ons meer in de weg om eindeloos te communiceren met elkaar. Dat doen we dan ook massaal waarbij we volop gebruik maken van slimme apparaten. Maar we gaan ook steeds meer mét die apparaten communiceren, […]

Oorlog op je bord

De voedselindustrie voert oorlog op je bord en vernietigt de natuur ondertussen in een angstaanjagend tempo. Dat was de strekking van de toespraak die de wereldberoemde voedselactiviste Vandana Shiva vrijdagavond hield tijdens het congres Voedsel Anders.  In Wageningen Universiteit nota bene, de tempel van agroindustrie-wetenschapper Aalt Dijkhuizen, die binnenkort de scepter overgeeft aan die andere […]

Oergraan ‘emmertarwe’ terug bij de bakker

Voor het eerst sinds ruwweg 2000 jaar wordt er in Nederland weer een brood gebakken van 100% emmertarwe. Emmertarwe onderscheidt zich van modern graan door zijn unieke smaak; een lichtzoete nootachtige smaak. Daarnaast is het uiterst arm aan gluten en door de harde kaf zijn bij de verbouwing weinig risico’s op ziektes en zijn bestrijdingsmiddelen […]

Aardbei anders: meet er de luchtkwaliteit mee

Als je altijd al wilde weten wat je met aardbeien kan doen, maar het niet durfde te vragen, kun je nu bij onze zuiderburen terecht. Het Departement Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen start in het weekend van 15-16 maart samen met Stadslab 2050 het AIRbezen project. Daarmee zal voor het eerst aan de hand van […]

Groene schoolpleinen belangrijk voor gezonde ontwikkeling van kinderen

Groen is veel meer dan decoratie alleen. Uit onderzoek blijkt dat een groene omgeving de kwaliteit van het leven vergroot. Hoe zich dat uit? Op allerlei manieren: patiënten herstellen sneller in een groene omgeving, ouderen doen minder vaak een beroep op voorzieningen, werknemers van bedrijven in een groene omgeving voelen zich prettiger en kinderen dichter […]

Groene labels groeien, maar worden ook minder groen

Afspraken in de industrie over duurzaam inkopen van grondstoffen zorgen voor een snelle groei van de markt voor duurzame grondstoffen. Dat blijkt uit de State of Sustainability Initiatives (SSI) Review 2014 die is gepubliceerd door een groep van internationale organisaties die werd gecoördineerd door het IISD. Het rapport geeft een overzicht van de ontwikkeling van […]

How to slow fashion

Als er iets niet duurzaam is, dan is het mode. Toch zijn er hoopgevende signalen. Op de laatste dag van de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam was er aandacht voor duurzame businessmodellen bij het evenement Keys to Success. Bij MINT, het duurzame onderdeel van vakbeurs Modefabriek, kwam minister Ploumen voor Buitenlandse Handel praten over arbeidsomstandigheden in fabrieken. […]

Dutch Weed Burger op weg naar succes

Bijna twee jaar geleden trokken filmmaker Mark Kulsdom en foodstyliste Lisette Kreischer naar New York om inspiratie op te doen omtrent recepten met zeewier. Eénmaal terug in Nederland, creëerden ze de zeewierburger, aka ‘The Dutch Weed Burger’. Deze zou een vleesachtige textuur hebben. Hij bevat ook heel wat nutriënten, waaronder een wijd scala eiwitten, in […]

Biogas uit mestvergisting zou zoden aan de dijk kunnen zetten

Nederland telt ongeveer 1,5 miljoen melkkoeien die met elkaar een dikke 11 miljoen ton melk produceren. Dat is veel en veel meer dan we met z’n allen op kunnen. Het grootse deel wordt dan ook als kaas, boter en melkpoeder geëxporteerd. Dat levert Euro’s op en het houdt ons landje groen. Samen met ongeveer 2,5 […]

Ook EU gaat crisis te lijf met nepgroei

Als de economie het zelf niet wil doen, dan helpen we haar wel een handje. Dat is zo ongeveer de redenering achter de bijstelling van het BBP, het Bruto Binnenlands Product, ofwel de algemeen gehanteerde graadmeter voor de prestatie van de economie. Het BBP bestaat uit een lijst van activiteiten die wel meetellen voor het […]

Jeroen de Haas: ‘Het systeem kraakt steeds harder’

Eneco-topman Jeroen de Haas heeft serieuze twijfels of het marktsysteem wezenlijk bijdraagt aan de energievoorziening op lange termijn. ‘Hoeveel durven we eigenlijk aan marktkrachten over te laten? Splitsen of niet, dat is de vraag. Jeroen de Haas maakt zich er al jaren druk over. We ontmoeten de topman van Eneco vlak voordat Europese rechters min […]

Greenpeace, juist nu

[advertorial] Het is geen toeval dat Nederland de thuisbasis is van het internationale kantoor van Greenpeace: ons (democratische) rechtssysteem garandeert de vrijheid die nodig is om zonder angst voor represailles milieuschandalen aan het licht te brengen. De agressieve arrestatie en maandenlange opsluiting van dertig Greenpeace-actievoerders in Rusland, laat zien wat er gebeurt als deze vrijheden […]