Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Vlees- en veevoerindustrie blijft foute soja gebruiken

De Nederlandse veevoer- en vleesindustrie breekt met de belofte om nog dit jaar over te stappen op soja waarbij de teelt gegarandeerd geen waardevolle natuur of mensenrechten aantast. Nederland blijft zo het risico lopen om mee te werken aan misstanden in de sojateelt in Zuid-Amerika. Met dit besluit schenden de veevoer- en vleessectoren hun harde […]

Floortje Dessing schrijft kookboek ‘Eerlijk eten’

Tv-persoonlijkheid en wereldreiziger Floortje Dessing presenteerde in de aanloop naar World Fair Trade Day op 9 mei – het kookboek ‘Eerlijk eten’. Gepassioneerde chefs en foodies schreven 80 recepten voor ontbijt, lunch, diner en verrassende cocktails en smoothies gebaseerd op eerlijke en duurzaam geteelde producten. Het kookboek is een initiatief van drie organisaties die zich […]

Koningsontbijt: voedselbedrijven bepalen wat ‘gezond’ is

Op vrijdag 24 april 2015) vond de derde editie van het Koningsontbijt plaats, waar naar verwachting 1,2 miljoen kinderen aan mee deden. Een mooie gelegenheid om de noodzaak van een goed ontbijt te benadrukken, maar daarnaast ook een uitgesproken kans voor voedselmerken zoals Venz en Bolletje om reclame te maken voor hun (te vaak onverantwoorde) […]

Vers en duurzaam vlees per post dankzij slimme innovatie

Je bent boer en je wil je klanten zo vers mogelijk en zo duurzaam mogelijk vlees bieden. Dan bied je de klanten aan om zelf een deel van een koe te kopen, zo dat ze precies weten van welk dier het vlees komt en de duurzaamheid ook te volgen is. Want dierenwelzijn, voedselveiligheid/traceerbaarheid en het […]

Wat je werkelijk eet: de toevoegingen in je voedsel

Joanna Blythman, de bekende Britse schrijfster en beroepsfoody, wist binnen te komen in de besloten vakbeurs van de ingredientenmakers voor de voedselindustrie. De chemie in de voeding, die het zo lekker en zo lang houdbaar maakt. Ook die gezonde verse salade. Hoewel het evenement alleen maar over eten gaat, valt er bitter weinig te proeven, […]

Boer kan meer aan zonnestroom verdienen dan aan aardappelen

Agrarische ondernemers vragen zich wel eens af hoeveel zonnestroom er op een zonnepark opgewekt kan worden en of het aantrekkelijk is om minder productieve akkerbouwpercelen uit productie te nemen en er stroom op te gaan produceren. Wageningen UR zoekt dat uit: op de Zonneweide van ACRRES van Wageningen UR in Lelystad worden stroomproductie en rentabiliteit […]

Nederland krijgt biologische honing

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft de regels voor certificering van biologische bijenhouderij in Nederland vastgesteld. Daarmee is vanaf 2016 ook bio-honing van Nederlandse makelij te verkrijgen. Imkers moeten dan het hele bijenseizoen volgens de biologische regels gewerkt hebben. Nederlandse imkers hadden samen met Bionext een verzoek ingediend om biologische bijenhouderij in Nederland mogelijk te […]

Samen verspillen we minder voedsel

Een groepsgerichte aanpak als de FoodBattle zorgt ervoor dat mensen daadwerkelijk minder voedsel gaan verspillen. Tot die conclusie komen onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research na analyse van de gegevens van bijna 2.000 deelnemers (841 huishoudens) aan FoodBattles in 2012 en 2014. Op 16 maart startte een nieuwe serie FoodBattles. De FoodBattle, waarin […]

Conserveringsmiddelen in voedsel risico voor overgewicht en darmziekten

Voedingsproducten zoals ijs, mayonaise en sauzen bevatten vaak bind- en conserveermiddelen. Nieuw onderzoek laat zien dat deze middelen wel degelijk kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, ondanks de ontkenning daarvan door de voedselindustrie. Emulgatoren, zoals de bindmiddelen ook worden genoemd, worden toegepast om producten een mooie, gebonden structuur te geven. Regulerende instellingen, zoals de Amerikaanse FDA (Food […]