Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Canada gaat ggo-zalm exporteren

De Canadese regering heeft een bedrijf toestemming gegeven om jaarlijks 100.000 genetisch gewijzigde zalmeitjes uit te voeren. Daarmee is de kans op ggo-vis in de winkelschappen meteen een stuk groter. Het Amerikaanse bedrijf AquaBounty introduceerde DNA van de Chinookzalm en van de Amerikaanse puitaal in het genetisch materiaal van Atlantische zalm. Het resultaat is een […]

EkoPlaza Duurzaamste Merk van Nederland

EkoPlaza directeur Erik Does mocht voor het tweede jaar op een rij de award voor Duurzaamste Merk van Nederland in ontvangst nemen. Deze verkiezing is een initiatief van AllesDuurzaam.nl waarbij een vakjury de winnaar kiest uit een door consumenten geselecteerde merken Top 10. De award is voor EkoPlaza een blijk van waardering van de consument […]

Duurzame palmolie: certificering kleine producenten hard nodig

Palmolie is de afgelopen jaren wereldwijd gegroeid tot de meest geconsumeerde plantaardige olie. De verwachting is dat de productie de komende jaren nog met tenminste 5% per jaar toeneemt. Een dergelijke snel groeiende sector staat voor veel uitdagingen, zowel in de logistiek, productie als voor wat betreft duurzaamheid. De snelle groei in combinatie met de […]

Wie wordt de Meest Sexy Vegetariër van 2013?

Alweer de achtste verkiezing van de Meest Sexy Vegetariër is gestart. Dit jaar wordt de verkiezing georganiseerd door de Vegetariërsbond. Er zijn 10 kandidaten waaronder Beau Hesling, Anne van Veen, Maarten van Praag en Ries Doms. Voorgaande jaren wonnen onder anderen Nicolette Kluijver, Guido Weijers, Sanne Vogel en Boris van de Ven. De Vegetariërsbond organiseert […]

Farming Foodprocessor: lekker zonder stekker

Eten uit eigen tuin is hot! Steeds meer mensen kweken zelf groenten en fruit. Zowel in huis, op de vensterbank, als in de tuin of –bij gebrek aan eigen ruimte- een volkstuin. Naomi Bijlefeld speelt hier op in met de ‘Farming Foodprocessor’. Een machine waarmee de oogst van moestuintjes letterlijk met een handomdraai de pan […]

Rommeltje in EU remt Nederlandse biologische zaadbedrijven

Het gebruik van biologisch zaad is alleen in Nederland goed geregeld. De andere EU-lidstaten nemen het daarmee nog niet zo nauw. Dit laatste schaadt volgens Organicseeds.nl de ontwikkeling van onze veredelingsbedrijven en het Nederlands perspectief om wereldmarktleider op het gebied van biologisch uitgangsmateriaal te worden. De deelnemers aan Organicseeds.nl pleiten al sinds januari 2010 voor […]

Heel de wereld naar het nieuwe normaal in landbouw en voeding

In 2014 hebben we de wereld gered door wereldwijd over te schakelen op agro- ecologische landbouwpraktijken. Dat zullen we tegen elkaar zeggen in 2030, als we terugkijken. Dat zei John Ambler, Vice-President for Strategy, Oxfam America in 2011. Het boek ‘HEEL DE WERELD’ gaat erover hóe we dat deden, welke stappen we – nu in […]

AGF-keten actief met voorkomen voedselverspilling

Het optimaal gebruik van reststromen en voorkomen van voedselverspilling staat hoog op de agenda bij fabrikanten en supermarkten. Maar liefst 90% van de bedrijven voert concrete maatregelen uit om voedselreststromen terug te dringen of te hergebruiken. Verreweg de meeste bedrijven hanteren meetbare doelstellingen en monitoren hun voortgang. Er liggen nog kansen op het gebied van […]

foodwatch: Nationaal Schoolontbijt gekaapt door voedselindustrie

Voedselwaakhond foodwatch bekritiseert de invulling van het grootschalige jaarlijks terugkerende Nationaal Schoolontbijt. De inhoud van de ontbijtpakketten voor scholen wordt namelijk bepaald door de sponsorende voedselbedrijven als Venz, ERU en Appelsientje. Het resultaat is dat de ontbijttafels van 2.000 basisscholen volgens foodwatch vol staan met te zoete, te zoute en te vette producten. Groente of fruit wordt […]