Het laatste nieuws
- Hoe klimaatverandering ook onze hersenen aantast, al voor de geboorte27 maart 2024 - 19:17
- Europese ecocide richtlijn formeel aangenomen26 maart 2024 - 15:03
- Verlies aan biodiversiteit wordt steeds duurder25 maart 2024 - 11:28
- KLM veroordeeld wegens greenwashing22 maart 2024 - 09:48
- Serieus, zonnepanelen uitschakelen als de zon schijnt?22 maart 2024 - 07:55
Nu in Inzicht
- De PVV van Geert Wilders, een bedreiging voor democratie en rechtsstaat?26 maart 2024 - 10:59
- Vis voor kweekzalm eten we beter zelf22 maart 2024 - 09:59
- Radicaal realisme: overleeft duurzaamheid een vijandige wereld?19 maart 2024 - 21:11
- Er dreigt een kernramp in Nederland9 maart 2024 - 14:52
- Waarom heeft Nederland zo weinig biologische landbouw?5 maart 2024 - 19:14
foodwatch: Nationaal Schoolontbijt gekaapt door voedselindustrie
/in Nieuws/door redactieVoedselwaakhond foodwatch bekritiseert de invulling van het grootschalige jaarlijks terugkerende Nationaal Schoolontbijt. De inhoud van de ontbijtpakketten voor scholen wordt namelijk bepaald door de sponsorende voedselbedrijven als Venz, ERU en Appelsientje. Het resultaat is dat de ontbijttafels van 2.000 basisscholen volgens foodwatch vol staan met te zoete, te zoute en te vette producten. Groente of fruit wordt […]
Europese Voedselautoriteit EFSA nog steeds gedomineerd door belangenconflicten
/in Nieuws/door redactieMeer dan de helft van de experts van de European Food Safety Authority (EFSA, de Europese organisatie voor voedselveiligheid) hebben belangen in de industrie die ze behoren te controleren. Een nieuw rapport toont belangrijke mazen in de regels van het agentschap aan om de onafhankelijkheid van de deskundigen te garanderen. Het gaat om bijna 60 […]
Finalisten ‘de Smaak van NL’ strijden om publieksprijs
/in Nieuws/door redactieDuurzaam gedroogde tomaten, aardbeienijsjes, gedroogde worst met nootmuskaat en knoflook. Boerenvanillevla, beschuit met muisjes en Friese kruidnagelkaas. Zwarte walnoten op siroop, Sweet Pepper Surprise en de gekruide aardappelsnack. Welk product vind jij het smaakvolst? Waar loopt bij jou het water van in de mond? Welke ondernemer vertelt met de meeste passie over zijn product? En […]
Voedselakkoord als rem op duurzaamheid? Discussieer mee.
/in Opinie/door Peter van VlietDuurzaamnieuws publiceert regelmatig over de controverse tussen de agrofood industrie en de beweging voor duurzaam en gezond voedsel. Van Marcel Schuttelaar ontvingen we een column die in deze discussie niet onbelicht kan blijven; zijn bureau adviseert verschillende partijen in de foodsector inzake duurzaamheid en communicatie en hij is zeer goed ingevoerd in de materie. We […]
Netwerk Eetbaar Nederland van start
/in Nieuws/door redactieRecent is het landelijke netwerk Eetbaar Nederland van start gegaan. Het is een platform in ontwikkeling om Nederland eetbaarder te maken. Eetbaar Nederland gelooft in toegang tot lokaal, gezond en vers voedsel voor iedereen. Voedsel wat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid. Eetbaar Nederland wil mensen inspireren, ondersteunen en motiveren om […]
Gentech giganten Monsanto en Syngenta kopen wereldvoedselprijs
/in Nieuws/door redactieOp 16 oktober, wereldvoedseldag, reikt de Borlaug Foundation de wereldvoedselprijs uit aan topmensen van gentech bedrijven Monsanto en Syngenta. Bio-onderzoekers Marc Van Montagu uit België en de Amerikaanse Mary-Dell Chilton delen in de prijs van 250.000 dollar, die wel de Nobelprijs voor de landbouw wordt genoemd. De prijs is mede gefinancierd door deze bedrijven zelf […]
DiscoSoep voor 500 mensen tegen voedselverspilling
/in Nieuws/door redactieWoensdag 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop het thema van voedselverspilling niet onbesproken mag blijven. Een derde van al het geproduceerde voedsel belandt niet op ons bord en daarmee verspillen we in Nederland alleen al 4,4 miljard euro. Tijd om het probleem opnieuw onder de aandacht te brengen bij politiek Den Haag! Samen […]
Gouden Windei voor neppe stevia van Douwe Egberts
/in Nieuws/door redactieNatrena Stevia Kristalpoeder van producent Douwe Egberts is de winnaar van het Gouden Windei 2013, de prijs voor het meest misleidende product. Op de voet volgt Albert Heijn met zijn puur&eerlijk Zalm in bladerdeeg. Voedselwaakhond foodwatch reikte de prijs donderdagochtend 3 oktober om 9:00 uit bij het hoofdkantoor van Douwe Egberts in Utrecht. Ruim 14.000 […]
Opwarming stopt bestuiving van voedselgewassen
/in Nieuws/door redactieWetenschappers hebben in Cuba nieuwe gevolgen van de klimaatverandering ontdekt. Een stijging van de temperaturen stopt de bestuiving van landbouwgewassen zoals de pompoen. De klimaatverandering doet in de regio het aantal orkanen toenemen, met gevolgen voor de voedselproductie. Maar een stijging van de temperaturen heeft ook minder zichtbare gevolgen voor de landbouw, stellen Cubaanse wetenschappers […]
Zuid-Nederland vegetarische woestijn
/in Nieuws/door redactieGeen enkele stad in Zuid-Nederland verdient het predicaat ‘Vegastad’. De Vegetariërsbond wil laten zien waar vegetariërs en vleesminderaars goed terecht kunnen. Ze doet dit door het uitroepen van Vega-hoofdsteden en het organiseren van de Vegetarische Restaurantweek. In de in de landsdelen Noord, Oost en West worden Vega-hoodsteden uitgeroepen naar aanleiding van onderzoek van de Vegetariërsbond […]