Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Vleesgigant Vion fraudeert met duurzaam vlees

VION, de grootste leverancier van varkensvlees in Nederland en een van de grootste slachterijen in Europa, fraudeert met duurzaam vlees. Zembla meldt dat werknemers van het bedrijf dat vanavond verklaren in de uitzending ‘Sjoemelen met vlees’ (donderdag 5 september om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2). Op de website van Zembla geeft het programma […]

Klimaatverandering zorgt voor oprukkend ongedierte

Plantenziekten door schimmels en insecten verspreiden zich richting de poolstreken met de zelfde voortvarendheid waarmee het klimaat verandert. Nieuw onderzoek laat zien dat het ongedierte het opwarmende klimaat volgt en steeds verder oprukt. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de voedselveiligheid. Het gezaghebbende tijdschrift Nature schrijft dat de verdeling van diersoorten verandert ten gevolge van […]

Urgenda start met Peulen Parade

Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners, maar ook  lupinen en soja of andere peulvruchten zijn een prima bron van plantaardige eiwitten. Ze vormen een goede basis van de maaltijd en passen in een verantwoord menu. Ook is de bonenteelt goed voor de bodemvruchtbaarheid en het binden van stikstof. Maar in eerste instantie is de boon in al […]

Voedselverpakkingen, drankblikjes oorzaak overgewicht bij jongeren?

Kinderen die in aanraking komen met twee chemische stoffen die veel voorkomen in voedselverpakkingen hebben een grotere kans op overgewicht en diabetes. De stoffen zijn ftalaten, die worden gebruikt om plastics zacht te maken, en bisphenol-A (BPA), dat onder andere voorkomt in de kunststof coating in aluminium frisdrankblikjes. Dat blijkt uit publicaties van onderzoeken in […]

Teken de petitie voor een oerwoudvrije Magnum

[advertorial] Het roomijs dat we in Nederland eten mag heel lekker zijn, echt duurzaam is het niet. De koeien die de melk leveren, eten soja die helemaal uit Zuid-Amerika komt. Daarvoor wordt grootschalig oerwoud gekapt en worden boeren van hun land verdreven. En dat willen we niet. Daarom willen we ijs van koeien die regionaal […]

Europa gaat monstermais toelaten

Monsanto gaat het weer flikken: na de afleidingsmanoeuvre kort geleden waarbij Monsanto liet doorschemeren zich van de Europese markt terug te trekken, heeft het bedrijf de luwte in de publiciteit kennelijk gebruikt om haar nieuwe monstermais SmartStax  naar toelating te lobbyen. SmartStax is een nog niet eerder getoonde genetische gruwel: een maissoort die is ‘gebouwd’ […]

Eerste oogst van Lupine voor nieuwe vleesvervanger

Aanstaande vrijdag 16 augustus wordt de Lupine geoogst voor de nieuwe vleesvervangers van Vivera. Deze Lupine neemt Vivera rechtstreeks af van boeren uit de directe omgeving van Holten, waar Vivera gevestigd is. Deze boeren hebben een contract met Vivera voor een gegarandeerde afname. Afgelopen voorjaar werd de Lupine ingezaaid en op dit moment zijn de […]

foodwatch: Albert Heijn’s puur&eerlijk is bewerkt en misleidend

foodwatch, dé Nederlandse voedselwaakhond, beoordeelt het merk puur&eerlijk van Albert Heijn als onzin. Het merk is verwarrend en misleidend voor consumenten en geeft geen enkele garantie over wat er in het product zit. Volgens de eigen criteria van puur&eerlijk moet er minimaal één ingredient van een product verantwoord te zijn. De rest kan net zo […]

Nederlander wil ‘laboratoriumvlees’ best proberen

Meerdere schandalen hebben de reputatie van vlees de afgelopen tijd aangetast. Omdat vandaag de kweekvleesburger wordt gepresenteerd door onderzoekers van de Universiteit Maastricht, vroeg onderzoeksbureau Flycatcher of Nederlanders kweekvlees een goed alternatief vinden. Paardensteak, varkensresten in halalvlees, stukjes kip volgespoten met water; diverse schandalen bezorgden vlees een slechte naam. Kweekvlees – vlees dat in een […]

Happen aan een stamcelburger uit Maastricht

Maastricht staat bekend als culinaire hub. Die reputatie heeft nu ook een high-tech randje gekregen. Want de universiteit aldaar heeft als eerste een hamburger uit stamcellen geproduceerd, die op 5 augustus in Londen zal worden geserveerd.