Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Opwarming stopt bestuiving van voedselgewassen

Wetenschappers hebben in Cuba nieuwe gevolgen van de klimaatverandering ontdekt. Een stijging van de temperaturen stopt de bestuiving van landbouwgewassen zoals de pompoen. De klimaatverandering doet in de regio het aantal orkanen toenemen, met gevolgen voor de voedselproductie. Maar een stijging van de temperaturen heeft ook minder zichtbare gevolgen voor de landbouw, stellen Cubaanse wetenschappers […]

Zuid-Nederland vegetarische woestijn

Geen enkele stad in Zuid-Nederland verdient het predicaat ‘Vegastad’. De Vegetariërsbond wil laten zien waar vegetariërs en vleesminderaars goed terecht kunnen. Ze doet dit door het uitroepen van Vega-hoofdsteden en het organiseren van de Vegetarische Restaurantweek. In de in de landsdelen Noord, Oost en West worden Vega-hoodsteden uitgeroepen naar aanleiding van onderzoek van de Vegetariërsbond […]

Wettelijke normen voor gifresten op groente en fruit vaak onveilig

De wettelijke normen voor resten landbouwgif op groente en fruit zijn vaak veel te hoog. Daardoor kan het zijn dat groente en fruit in de winkelschappen voldoet aan de wet terwijl er wel gezondheidsrisico’s zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van Milieudefensie en foodwatch op basis van cijfers van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). […]

Vleesgigant Vion fraudeert met duurzaam vlees

VION, de grootste leverancier van varkensvlees in Nederland en een van de grootste slachterijen in Europa, fraudeert met duurzaam vlees. Zembla meldt dat werknemers van het bedrijf dat vanavond verklaren in de uitzending ‘Sjoemelen met vlees’ (donderdag 5 september om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2). Op de website van Zembla geeft het programma […]

Klimaatverandering zorgt voor oprukkend ongedierte

Plantenziekten door schimmels en insecten verspreiden zich richting de poolstreken met de zelfde voortvarendheid waarmee het klimaat verandert. Nieuw onderzoek laat zien dat het ongedierte het opwarmende klimaat volgt en steeds verder oprukt. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de voedselveiligheid. Het gezaghebbende tijdschrift Nature schrijft dat de verdeling van diersoorten verandert ten gevolge van […]

Urgenda start met Peulen Parade

Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners, maar ook  lupinen en soja of andere peulvruchten zijn een prima bron van plantaardige eiwitten. Ze vormen een goede basis van de maaltijd en passen in een verantwoord menu. Ook is de bonenteelt goed voor de bodemvruchtbaarheid en het binden van stikstof. Maar in eerste instantie is de boon in al […]

Voedselverpakkingen, drankblikjes oorzaak overgewicht bij jongeren?

Kinderen die in aanraking komen met twee chemische stoffen die veel voorkomen in voedselverpakkingen hebben een grotere kans op overgewicht en diabetes. De stoffen zijn ftalaten, die worden gebruikt om plastics zacht te maken, en bisphenol-A (BPA), dat onder andere voorkomt in de kunststof coating in aluminium frisdrankblikjes. Dat blijkt uit publicaties van onderzoeken in […]

Teken de petitie voor een oerwoudvrije Magnum

[advertorial] Het roomijs dat we in Nederland eten mag heel lekker zijn, echt duurzaam is het niet. De koeien die de melk leveren, eten soja die helemaal uit Zuid-Amerika komt. Daarvoor wordt grootschalig oerwoud gekapt en worden boeren van hun land verdreven. En dat willen we niet. Daarom willen we ijs van koeien die regionaal […]

Europa gaat monstermais toelaten

Monsanto gaat het weer flikken: na de afleidingsmanoeuvre kort geleden waarbij Monsanto liet doorschemeren zich van de Europese markt terug te trekken, heeft het bedrijf de luwte in de publiciteit kennelijk gebruikt om haar nieuwe monstermais SmartStax  naar toelating te lobbyen. SmartStax is een nog niet eerder getoonde genetische gruwel: een maissoort die is ‘gebouwd’ […]