Het laatste nieuws
- Voedselverspilling aanpakken levert meer op voor klimaat dan minder vliegen4 november 2025 - 09:36
- Peilingen zagen winst D66 niet aankomen3 november 2025 - 07:00
- Superrijken plunderen het klimaat31 oktober 2025 - 09:26
- Teflon en PFAS afbreken kan, het begin is er30 oktober 2025 - 13:05
- Alarm: eigenaren van zonnepanelen betalen straks voor teruglevering29 oktober 2025 - 09:58
Nu in Inzicht
- Netcongestie als groeikans: hoe bedrijven sterker uit de energiecrisis kunnen komen21 oktober 2025 - 09:30
- De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
- Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10
- Het probleem van oplossingen 27 september 2025 - 08:00
- De onstuitbare opmars van ontmenselijking21 september 2025 - 12:46


Europese Voedselautoriteit EFSA nog steeds gedomineerd door belangenconflicten
/in Nieuws/door redactieMeer dan de helft van de experts van de European Food Safety Authority (EFSA, de Europese organisatie voor voedselveiligheid) hebben belangen in de industrie die ze behoren te controleren. Een nieuw rapport toont belangrijke mazen in de regels van het agentschap aan om de onafhankelijkheid van de deskundigen te garanderen. Het gaat om bijna 60 […]
Finalisten ‘de Smaak van NL’ strijden om publieksprijs
/in Nieuws/door redactieDuurzaam gedroogde tomaten, aardbeienijsjes, gedroogde worst met nootmuskaat en knoflook. Boerenvanillevla, beschuit met muisjes en Friese kruidnagelkaas. Zwarte walnoten op siroop, Sweet Pepper Surprise en de gekruide aardappelsnack. Welk product vind jij het smaakvolst? Waar loopt bij jou het water van in de mond? Welke ondernemer vertelt met de meeste passie over zijn product? En […]
Voedselakkoord als rem op duurzaamheid? Discussieer mee.
/in Opinie/door Peter van VlietDuurzaamnieuws publiceert regelmatig over de controverse tussen de agrofood industrie en de beweging voor duurzaam en gezond voedsel. Van Marcel Schuttelaar ontvingen we een column die in deze discussie niet onbelicht kan blijven; zijn bureau adviseert verschillende partijen in de foodsector inzake duurzaamheid en communicatie en hij is zeer goed ingevoerd in de materie. We […]
Netwerk Eetbaar Nederland van start
/in Nieuws/door redactieRecent is het landelijke netwerk Eetbaar Nederland van start gegaan. Het is een platform in ontwikkeling om Nederland eetbaarder te maken. Eetbaar Nederland gelooft in toegang tot lokaal, gezond en vers voedsel voor iedereen. Voedsel wat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid. Eetbaar Nederland wil mensen inspireren, ondersteunen en motiveren om […]
Gentech giganten Monsanto en Syngenta kopen wereldvoedselprijs
/in Nieuws/door redactieOp 16 oktober, wereldvoedseldag, reikt de Borlaug Foundation de wereldvoedselprijs uit aan topmensen van gentech bedrijven Monsanto en Syngenta. Bio-onderzoekers Marc Van Montagu uit België en de Amerikaanse Mary-Dell Chilton delen in de prijs van 250.000 dollar, die wel de Nobelprijs voor de landbouw wordt genoemd. De prijs is mede gefinancierd door deze bedrijven zelf […]
DiscoSoep voor 500 mensen tegen voedselverspilling
/in Nieuws/door redactieWoensdag 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop het thema van voedselverspilling niet onbesproken mag blijven. Een derde van al het geproduceerde voedsel belandt niet op ons bord en daarmee verspillen we in Nederland alleen al 4,4 miljard euro. Tijd om het probleem opnieuw onder de aandacht te brengen bij politiek Den Haag! Samen […]
Gouden Windei voor neppe stevia van Douwe Egberts
/in Nieuws/door redactieNatrena Stevia Kristalpoeder van producent Douwe Egberts is de winnaar van het Gouden Windei 2013, de prijs voor het meest misleidende product. Op de voet volgt Albert Heijn met zijn puur&eerlijk Zalm in bladerdeeg. Voedselwaakhond foodwatch reikte de prijs donderdagochtend 3 oktober om 9:00 uit bij het hoofdkantoor van Douwe Egberts in Utrecht. Ruim 14.000 […]
Opwarming stopt bestuiving van voedselgewassen
/in Nieuws/door redactieWetenschappers hebben in Cuba nieuwe gevolgen van de klimaatverandering ontdekt. Een stijging van de temperaturen stopt de bestuiving van landbouwgewassen zoals de pompoen. De klimaatverandering doet in de regio het aantal orkanen toenemen, met gevolgen voor de voedselproductie. Maar een stijging van de temperaturen heeft ook minder zichtbare gevolgen voor de landbouw, stellen Cubaanse wetenschappers […]
Zuid-Nederland vegetarische woestijn
/in Nieuws/door redactieGeen enkele stad in Zuid-Nederland verdient het predicaat ‘Vegastad’. De Vegetariërsbond wil laten zien waar vegetariërs en vleesminderaars goed terecht kunnen. Ze doet dit door het uitroepen van Vega-hoofdsteden en het organiseren van de Vegetarische Restaurantweek. In de in de landsdelen Noord, Oost en West worden Vega-hoodsteden uitgeroepen naar aanleiding van onderzoek van de Vegetariërsbond […]
Solidaridad werkt samen met Nestlé aan voedselzekerheid, maar voor wie?
/in Inzicht/door Peter van VlietSolidaridad en Nestlé zijn een grootschalig programma gestart in Ethiopië en Kenia om de productie van boeren flink te verhogen. Het project is uniek omdat het zich zowel richt op de verhoging van de productie van koffie voor de Westerse markt als op de verbetering van de lokale voedselvoorziening. In samenwerking tussen Nederlandse overheid, bedrijfsleven […]