Het laatste nieuws
- Gruwelijk groot: de mega cruiseschepen komen er aan13 september 2025 - 10:12
- Studie linkt hittegolven direct aan vervuilende bedrijven12 september 2025 - 10:34
- Europese vis zwaar vervuild met PFAS11 september 2025 - 13:27
- Hybride auto’s stoten tot vijf keer meer uit dan beloofd11 september 2025 - 10:11
- Grote meerderheid wil dat nieuw kabinet salderingsregeling behoudt11 september 2025 - 09:52
Nu in Inzicht
- Van Hier & Nu naar een duurzaam Straks, hoe dan? 12 september 2025 - 08:23
- Plannen voor wonen en hypotheekrente aftrek, wat doen die voor klimaat, duurzaamheid en milieu?8 september 2025 - 10:54
- Duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen van 2025, van groen tot zwart7 september 2025 - 13:39
- Door de polycrisis, naar een duurzame wereld30 augustus 2025 - 08:42
- Een duurzame toekomst maken: lessen uit acht visies19 augustus 2025 - 17:25
De 3 belangrijkste stappen voor een duurzaam voedingspatroon
/in Inzicht/door Mareike BrühlFork Ranger helpt mensen met inzichten en recepten met duurzamer eten. Daarin spelen drie stappen een extra grote rol. Die leggen we in dit artikel uit.
Steeds minder boerderijen, wat betekent dat voor ons voedsel?
/in Nieuws/door IPSTegen het einde van deze eeuw zal het aantal boerderijen in de wereld met de helft gekrompen zijn, stelt onderzoek in Nature. De overblijvende bedrijven worden steeds groter, en dat vormt risico’s voor de biodiversiteit en onze voedselsystemen.
Super zoetstof erythritol gelinkt aan risico op hart en vaatziekten
/in Nieuws/door redactieSuperzoetstof erythritol is een suikeralcohol die geen calorieën bevat, geen nasmaak heeft en veel wordt gebruikt in koolhydraatarm voedsel dat wordt aangeraden voor diabetes patienten.
Is vegetarisch eten ook biologisch of duurzaam?
/in Inzicht/door redactieDuurzamer eten is belangrijk. Maar hoe verhoudt zich dat tot biologisch, vegetarisch eten of vegan? En is het ook lekker?
Wanneer komt de kweekvleesboerderij?
/in Nieuws/door redactieEen kweekvleesboerderij produceert vlees op een duurzame manier zonder daar dieren voor te doden. Met hulp en subsidie uit Europa en steun van verschillende partners start in januari 2023 een haalbaarheidsstudie.
Superhefbomen: drie kantelpunten kunnen een doorbraak voor het klimaat vormen
/in Nieuws/door IPSDrie superhefbomen of kantelpunten kunnen een proces in gang zetten dat tot de verhoopte klimaatdoorbraak kan leiden. Dat zegt een nieuwe studie die deze week op het World Economic Forum in Davos is gepresenteerd.
Ook rijst wordt duurzamer
/in Nieuws/door redactieEen nieuwe campagne vraagt meer aandacht voor de grote impact van de rijstteelt op mens en milieu en de noodzaak voor de overstap naar duurzamere teelt. Het ‘SRP Verified’ keurmerk stimuleert consumenten een rol te spelen bij de verduurzaming van rijst.
Europa verdeeld over strengere regels voedselverspilling
/in Nieuws/door redactieEen nieuw onderzoek in de Europese lidstaten brengt in kaart welke landen strenge en wettelijk bindende doelstellingen inzake voedselverspilling promoten of blokkeren. De verspilling van voeding is een oud zeer binnen de EU.
Voedselrevolutie: hoe Noordoostpolder de wereld kan voeden met precisiefermentatie
/in Nieuws/door redactieAl het eiwit dat we nodig hebben om de wereld te voeden kan worden geproduceerd op een oppervlakte kleiner dan Londen, of het ministaatje Andorra. Een voedselrevolutie te mooi om waar te zijn? Niet volgens RePlanet, de groep die bouwt op precisie fermentatie om het voor elkaar te krijgen.
Te weinig controle op reclame voor ongezonde voeding
/in Nieuws/door redactieConsumenten worden in Nederland onvoldoende beschermd tegen de negatieve invloed van reclames voor voedingsmiddelen. Voedselwaakhond Foodwatch presenteert hierover een nieuw rapport