Op vrijdag 19 maart verzamelde een klein deel van de Tegenlicht-redactie zich in het bijna geheel verlaten VPRO-gebouw in Hilversum. Zij hadden een select gezelschap van financiële insiders van over de hele wereld aangeschreven. Hoe de beurzen zich op deze dag zouden gedragen, wist ze uiteraard niet. Ze wisten wel dat de weken ervoor op de financiële markten ongekend hectisch waren geweest. Misschien wel de meest hectische sinds de crisis van 2008.

Het coronavirus raast niet alleen door de wereld, maar ook door de financiële markten. Wereldwijd kelderen beurzen en soms schieten ze ook weer kortstondig omhoog. Wat gebeurt er in die parallelle wereld, waar beursvloeren worden gesloten, de handel regelmatig wordt stilgezet en sommigen alweer op koopjesjacht gaan?

groenopladen generic keuzehulp

Onze vragen aan de insiders waren simpel: hoe ervaar jij de achtbaan die de financiële markten nu doormaken? Hoe ben je erdoor geraakt? Wat heb je gedaan? Wat heb je gezien? En waar denk je dat we naartoe op weg zijn? De verhalen waren fascinerend. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds zaten we aan het scherm gekluisterd.

VPRO Tegenlicht neemt via video-conferencing de temperatuur op van de wereldwijde financiële markten met een bont gezelschap van investeerders, traders en financieel analisten, van Beijing tot Chicago. Mensen die veel te verliezen hebben, maar het veelal ook kunnen dragen.

Een kijk op de achterkant van de Corona crash.

Met o.a.:

  • Charles Liu – oprichter van Hao Capital, beheert een portfolio van €600 miljoen
  • Joachim Klement – Duitse financieel analist (Londen)
  • Marc Faber – Zwitserse investeerder en schrijver van Gloom, Boom & Doom Report (Thailand)
  • Jennifer Chan – Chinees-Nederlandse CEO DT Capital (Hong Kong)

Regie: Marije Meerman
Research: Marijntje Denters, Maarten Mosselman
Eindredactie: Bregtje van der Haak & Doke Romeijn

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws