Biologische landbouw kan de hele wereld voeden
De honger in de wereld kan niet worden opgelost door grootschalige industriële landbouw. Juist kleinschalige, biologische landbouw kan de hele wereld voeden
Vliegen kan niet meer
Als de explosieve groei van het luchtverkeer zo doorgaat, worden de klimaatdoelen van het verdrag van Parijs uit 2015 nooit gehaald.
Consumptie vleesvervangers en plantaardige zuivelvarianten groeit explosief
De supermarktverkoop van vleesvervangers in Nederland is in 2017 explosief gestegen. Ook de afzet van plantaardige variaties op zuivel groeide flink.
Lokale energiebesparing taak voor gemeenten
Aardgasvrij wonen is alleen mogelijk als we bestaande woningen beter isoleren. Daarom moeten gemeenten naar een effectieve lokale energiebesparingsaanpak.
Verband tussen schoonmaakproducten en schade aan de longen
Onderzoek suggereert dat regelmatige blootstelling aan schoonmaakproducten, ernstige schade op de lange termijn aan de longen kan veroorzaken.
Klimaatbeschermers bezetten kolenoverslag Rotterdamse haven
Tientallen klimaatbeschermers hebben de kolenoverslag EMO in de Rotterdamse haven bezet. Ze willen de macht van de fossiele industrie in de haven breken.
EU wil meer duurzaamheid in financiële sector
De Europese Commissie presenteerde een actieplan om duurzaamheid…
Grote steden lopen voorop met duurzaam vervoersbeleid
Amsterdam, Utrecht en Rotterdam bieden fietsers, voetgangers en gebruikers van openbaar vervoer de beste voorzieningen en zijn schoner dan andere gemeenten.
Nederland scoort wisselend op Sustainable Development Goals
Nederland boekt vooruitgang op een aantal van de sustainable development goals, maar op het gebied van milieu, klimaat en energie blijft Nederland achter.
Energiebronnen van de toekomst
Aangescherpte doelstellingen van de EU maken duidelijk dat…
De motor sputtert: zijn groene belastingen wel voldoende?
De Nederlandse overheid neemt maatregelen om onze samenleving duurzamer te maken. daarom werden er de laatste jaren steeds meer groene belastingen ingevoerd.
Hoe hard tikt de tijdbom van de Clathrate gun?
Clathrate is in ijskristallen opgesloten methaan, ook wel methaanijs genoemd. Het ontstaat bij lage temperatuur en hoge druk op 300 tot 1000 meter diepte.
Afgedankte verlichting ook welkom bij kringloopwinkels
Binnenkort moeten ook consumenten verlichtingsarmaturen apart inleveren voor recycling. Dat kan dan ook in de kringloopwinkels.
Hoe riskant is de toekomst van kweekvis?
De enige manier om aan de toenemende vraag naar vis tegemoet te komen, is kweken op grote schaal. Dat kost veel energie en het is riskant voor het milieu.
Jij wilt toch geen nieuw tweedehands huis?
Als jij voor 2020 nog bouw- of verhuisplannen hebt, doe het dan direct goed. Jij wilt toch geen nieuw tweedehands huis? Neem nu al bij nieuwbouw extra maatregelen. Dan houdt je huis zijn waarde, ook na 2020. Interview met architect Egbert de Jong.
Zo ga je ook met een nieuwe smartphone de afvalberg te lijf
Weet je dat er sinds 2007 wereldwijd bijna 8 miljard smartphones…
VPRO Tegenlicht: Smeltend Zwitserleven
We moeten snel grip krijgen op de opwarming van de aarde. We kunnen het ons niet voorstellen dat onze kinderen in een onleefbare wereld zullen leven.
De kosten van windenergie kunnen nog verder omlaag
Ondanks de recente groei is er nog steeds veel ruimte voor kostenreductie in windenergie. Dat stelde prof.dr. Simon Watson in zijn intreerede aan TU Delft.
Noord-Brabant wordt proeftuin voor elektrisch vervoer
Door het invoeren van elektrisch rijden in Brabant te versnellen, verbetert de luchtkwaliteit zeker ook in de binnensteden. Bovendien bespaart het energie.
Overleeft de vrije geest, of worden we slaaf van algoritmes?
Gaan zelflerende computersystemen (kunstmatige intelligentie, KI of AI, artificial intelligence) de mensheid overheersen? Of blijven we vrije denkers?
Zwarte champagne voor steun D66 aan kolenoverslag Rotterdam
Het Rotterdams Klimaat Initiatief deelde zwarte champagne aan D66 voor hun steun aan de kolenoverslag in Rotterdam die met nog 25 jaar verlengd wordt.
5 afspraken om iedereen achter duurzame Deltawerken te krijgen
Duurzaamheidenthousiastelingen zijn te vaak onderdeel van het probleem; daarom hier vijf regels om dat probleem te voorkomen.
Bedrijven doen te weinig aan terugdringen CO2 uitstoot
Veel bedrijven hebben geen concrete doelstellingen voor vermindering van CO2 uitstoot en de administratie hiervoor ontbreekt meestal, blijkt uit onderzoek.
Twee keer zoveel zonnestroom in zonnig februari
Een combinatie van meer panelen en veel zon zorgde voor een verdubbeling van de productie van zonnestroom ten opzichte van februari vorig jaar.
Stadsbewoners willen geen vieze auto’s meer in de stad
Stedelingen willen dat hun gemeente voor een gezonde, duurzame en bereikbare stad zorgt, blijkt uit dit onderzoek. De lokale politiek is nu aan zet.
Nederland produceerde meer groene stroom in 2017
In 2017 is in Nederland 10 procent meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt dan een jaar eerder. Zowel de productie uit wind als die uit zon nam toe.
Elke dag adem je evenveel giftige stoffen in als de rook van 5 sigaretten
De lucht is overal ongezond in Nederland. Van teveel stikstofdioxide kun je ziek worden. Milieudefensie voert daarom nu actie voor schone lucht.
Efsa bevestigt gevaar van neonicotinoïden voor bijen
De meeste toepassingen van neonicotinoïden zijn een gevaar voor wilde bijensoorten en voor honingbijen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de EFSA.
Zo draagt ook je drukwerk bij aan circulair ondernemen
Veel bedrijven werken al aan een economie die circulair wordt.…
Van het aardgas af wordt flinke opgave voor nieuwe gemeentebestuurders
Wonen zonder aardgas kan een verrassend onderwerp worden waar kiezers bij de komende gemeenteraadsverkiezingen hun stem door laten bepalen.