
Duurzaam op vakantie verliest het in Nederland van goedkoop
Bijna driekwart van Nederland wil best wel duurzaam op vakantie, maar minder dan een derde wil daar ook meer voor betalen. Het blijkt uit onderzoek van Booking.com onder meer dan 33.000 reizigers uit 35 landen.

Milieuorganisaties klagen EU aan wegens “groen label” voor kernenergie en gas
Verschillende milieuorganisaties dagen de Europese Commissie voor de rechter omdat ze gas en kernenergie heeft opgenomen in de lijst van duurzame activiteiten. Pure greenwashing, zeggen de organisaties.

Albert Heijn experimenteert met true price
Klanten bij de Albert Heijn to go in Groningen, Wageningen en Zaandam kunnen een kop koffie tappen voor de true price. Dit is de normale winkelprijs plús sociale- en milieukosten in de hele keten van een product.

Europarlement scherpt klimaatwetgeving flink aan
Het Europees Parlement stemt over een reeks belangrijke klimaatwetten: het EU-emissiehandelssysteem (ETS), een CO2-grensheffing en het sociaal klimaatfonds.

Energietransitie en veiligheid bedreigd door competitie tussen grootmachten
De oorlog in Oekraïne is een uiting van een onderliggende trend: de steeds verdergaande competitie tussen grootmachten, en bedreigt ook de energietransitie.

Duurzaam De Week Door 15: AI probeert leuk te zijn
Opvallend nieuws van deze week bekeken door de duurzame bril van de hoofdredacteur van Duurzaamnieuws.nl, Peter van Vliet.

Financiering vaak breekpunt voor duurzaam ondernemen
Dat het mkb meer moeite heeft om financiering te krijgen dan het grootbedrijf, is algemeen bekend. Mkb’ers raken vaak verdwaald in allerlei regelingen, financiers en obstakels. Maar wat je veel minder vaak hoort, is dat dit voor duurzame ondernemers nog veel lastiger is.

Dé gouden tip om jouw logistiek op rolletjes te laten lopen
Logistiek is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en is van essentieel belang voor het functioneren van bedrijven. In deze blog richten we ons op een belangrijk onderdeel hiervan: rolcontainers.

Duitsland heeft laatste kerncentrales gesloten, klimaat verliest
Duitsland heeft zijn laatste drie kerncentrales gesloten. De sluiting betekent het einde van een stop-start-aanpak van kernenergie en een overwinning voor de luidruchtige anti-kernenergiebeweging van het land. Maar schiet het klimaat er iets mee op?

Nederlandse bedrijven verduurzamen, ING ook?
Uit een nieuw jaarlijks rapport van Bank Track blijkt dat ING opnieuw de meest vervuilende bank van Nederland is. In 2022 financierde de bank voor meer dan 5 miljard euro in fossiele bedrijven. Organisaties willen nu dat de bank zich daaruit terugtrekt.

Beperk food waste met Uitgekookt
Dit bedrijf is niet voor niets zo populair geworden, dit heeft vooral te maken met de beperkte food waste.

Online veiling Lightyear zonneauto’s en voorraden
Online veiling Lightyear: voertuigen en voorraden wordt online geveild via het platform van Troostwijk Auctions.

Duurzaamheid in de praktijk
Als je van plan bent om te gaan verbouwen, kan het huren van een container je helpen om op een duurzame manier met je afval om te gaan.

HEM Energie overtreft verwachtingen met contracten onder het prijsplafond
In het afgelopen jaar zagen veel energieleveranciers zich genoodzaakt om te stoppen met vaste contracten vanwege de sterke stijging van de energieprijzen. De tarieven voor prijsplafonds kwamen uit op €1,45 per kubieke meter gas en €0,40 per kilowattuur elektriciteit.

Duurzaam De Week Door 14
Opvallend nieuws van deze week bekeken door de duurzame bril van de hoofdredacteur van Duurzaamnieuws.nl, Peter van Vliet.

Ook de temperatuur van de oceanen stapelt records
In 2022 was de temperatuur van de oceanen de hoogste ooit gemeten. En in het voorjaar van 2023 was het alweer warmer. Zeewater warmt veel langzamer op dan lucht. Dat maakt de opwarming van de oceanen nog dreigender.

Ook in de bossen gaan de insecten achteruit
Ook in bosrijke gebieden zijn insectenpopulaties in vrije val, blijkt uit Duits onderzoek. Meer dan de helft van de bestudeerde soorten gaat achteruit, en het is onduidelijk hoe dat komt.

Hoeveel graden hoop hebben we nog?
Het zesde hoofdrapport van het IPCC is verschenen. VN voorzitter Antonio Guterres vat het als volgt samen: “We bevinden ons op de snelweg naar de hel, met de voet op het gaspedaal”. Menigeen, die niet door de waan van de dag verblind is, zal zich afvragen of er nog wel enige hoop is op een toekomst.

Welke duurzame ontwikkelingen zijn er in de logistiek?
Er zijn veel verschillende sectoren waar wordt gelet op de duurzaamheid. Zo ook bij de logistieke sector zijn er aanpassingen gemaakt om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan.

De uitdagingen van duurzaam ondernemen: hoe kunnen bedrijven blijven innoveren en groeien zonder het milieu te belasten?
Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen, termen die je de laatste jaren om de oren vliegen. En terecht, want we willen toch nog even met deze aarde kunnen doen.

Meer geld voor investeringsfonds circulaire economie
Vier nieuwe investeerders stappen in het grootste circulaire leningenfonds van Europa. Het fonds, dat de naam Polestar Capital Circular Debt Fund (PCDF) draagt, beheert dan ca. 187 miljoen euro.

Perilex stekkers en duurzaamheid: Het belang van energie-efficiëntie
Perilex stekkers worden namelijk vaak gebruikt voor apparaten met een hoog vermogen, waardoor je zou denken dat het alleen maar veel energie kost, maar niets is minder maar!

Duurzaam de Week Door 13
Duurzaam de week door gaat over het nieuws van alle dag en de gevolgen voor duurzaamheid van die gebeurtenissen. Of hoe onduurzaamheid de oorzaak is ervan.

Wetenschappers blinddoeken beelden voor het klimaat: “even blind als onze leiders van nu”
Wetenschappers en bezorgde burgers hebben vannacht wederom wereldwijd een groot aantal standbeelden geblinddoekt. In Nederland gaat het om 27 standbeelden in meer dan 20 steden.

Uitstoot privéjets explodeert
Het aantal privéjet vluchten in Europa is vorig jaar met 64 procent gestegen, blijkt uit onderzoek in opdracht van Greenpeace. De totale CO2-uitstoot van de vluchten is meer dan verdubbeld.

Groene hubs zorgen voor co2 neutrale bezorging
Consumentengoederen bezorgen in Nederland kan volledig CO2-neutraal. Daarvoor gaat logistiek dienstverlener TSN Groen zeker zes extra zelfvoorzienende groene hubs bouwen.

De warmtepomp moet schoner worden – zonder F-gassen en PFAS
Warmtepompen zijn slecht voor het klimaat. Weinig mensen realiseren zich dat. Dat komt omdat ze werken op F-gassen, zogenaamde superbroeikasgassen die vaak vele duizenden keren zo sterk zijn als CO2.

Brede steun voor activisten die bedrijven en directeuren aanklagen
Een overgrote meerderheid Nederlanders vindt het (onder voorwaarden) acceptabel dat activisten een bedrijf (88 procent) of de directeur van een bedrijf (83 procent) aanklagen.

Verduurzaming per wijk helpt tegen energiearmoede
Door woningverbetering wijk voor wijk, planmatig en grootschalig aan te pakken, worden drie vliegen in één kap geslagen: energiearmoede wordt teruggedrongen, het bedrijfsleven kan opschalen en kosten reduceren en er wordt fors op aardgas en dus CO2-uitstoot bespaard.

Vanaf 1 april ook statiegeld op blikjes
Op plastic flessen was het al zo, en vanaf 1 april zit er ook statiegeld op blikjes. Per blikje wordt 15 eurocent statiegeld gerekend.