nul op de meter

Verduurzaming per wijk helpt tegen energiearmoede

Door woningverbetering wijk voor wijk, planmatig en grootschalig aan te pakken, worden drie vliegen in één kap geslagen: energiearmoede wordt teruggedrongen, het bedrijfsleven kan opschalen en kosten reduceren en er wordt fors op aardgas en dus CO2-uitstoot bespaard.
wilde bij

Pesticiden veranderen gedrag van bijen meer bij warmer weer

Pesticiden hebben een invloed op het gedrag van bijen, en volgens een nieuwe studie is de omgevingstemperatuur daarbij een extra bepalende factor. Met een veranderend klimaat wil dat zeggen dat we het toekomstige gedrag van bijen – inclusief hun bestuivingsdiensten- moeilijk kunnen inschatten.
duurzaamheidsverslag

Duurzaamheidsverslag wordt gemeengoed bij bedrijven

Tot een paar jaar geleden was transparantie van bedrijven over hun activiteiten en de impact daarvan op mens en milieu nog uitzonderlijk en vrijblijvend. Inmiddels is het duurzaamheidsverslag voor veel bedrijven een verplicht onderdeel van verantwoorden van wat ze doen, en is het gemeengoed geworden.
holland casino venlo

Een gokje wagen met het klimaat? Liever niet

De laatste rapporten zijn er duidelijk over: de situatie rond klimaatverandering is er niet naar om daar nog een gok mee te wagen. Er is geen bedrijfstak meer die er aan ontkomt om serieuze maatregelen te nemen.
misleidende reclame shell

TNO: beperk reclame voor klimaatbelastende producten

Voor een dalende vraag naar vliegreizen en andere klimaatbelastende producten, is het nodig om reclame te beperken. Dat stelt TNO in een nieuwe en baanbrekende verkenning over consumptieverandering om klimaatontwrichting tegen te gaan.
agro industrie

Zorgen groene subsidies voor meer protectionisme?

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt dat groene subsidies landen doen “afglijden naar protectionisme”. Dat maakt het extra moeilijk voor arme landen om toegang te krijgen tot groene technologie en zo hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
belastingontwijking belastingparadijs

Besluit over CO2 plafond voor de luchtvaart

Er komt een plafond voor de hoeveelheid CO2 die de luchtvaart, vertrekkend vanuit Nederland, mag uitstoten. Dat heeft het kabinet op voorstel van minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat besloten. Het CO2-plafond gaat ervoor zorgen dat de doelen voor de reductie van CO2 door de luchtvaart worden gehaald.
Duurzaam de week door DDWD

Duurzaam De Week Door 11

/
Duurzaam de week door gaat over het nieuws van alle dag en de gevolgen voor duurzaamheid van die gebeurtenissen. Of hoe onduurzaamheid de oorzaak is ervan.
2e leven

Zo geef je je smartphone een tweede leven 

Soms ben je gewoon toe aan een telefoon, omdat hij bijvoorbeeld niet meer goed werkt doordat het scherm beschadigd is. Gelukkig hoef je hem dan niet meteen weg te gooien. Je kunt hem namelijk een tweede leven geven.
vogelziekte plasticose

Zeevogels ziek van plastic: plasticose

Bij zeevogels voor de kust van Australië is een nieuwe ziekte vastgesteld die veroorzaakt is door plasticvervuiling: plasticose. De inname van de deeltjes veroorzaakt een voortdurende ontsteking van hun ingewanden.
plastic afval

Wat kan ik daar nu aan doen?

Of het nu over plastic verpakking gaat of over zwerfvuil, over het veroorzaken van fileleed of over het stikstofprobleem, we kunnen er zogenaamd nooit iets aan doen. Naarmate het probleem verder van huis is, lijkt de rol van een enkeling inderdaad kleiner. Dus hoor je deze opmerking het vaakst als het om klimaat gaat.
europees parlement

Veel bedrijven niet klaar voor CSRD duurzaamheidsrapportage

Veel grote en middelgrote bedrijven in Europa zijn nog lang niet klaar voor de Europese richtlijn die hen verplicht vanaf 2024 of 2025 te rapporteren over hun impact op mens en milieu, de zogeheten Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
belastingontwijking belastingparadijs

Steeds meer winsten van multinationals naar belastingparadijzen

Een decennium geleden was er het plan om belastingontduiking van grote bedrijven aan banden te leggen. Winsten zouden niet langer in belastingparadijzen ondergebracht kunnen worden; iedereen zou z’n eerlijke deel afdragen. Is dat plan gelukt? “Niet echt”, zeggen economen Ludvig Wier en Gabriel Zucman. “Het probleem is allen maar groter geworden.”