Het laatste nieuws
- Voedselverspilling aanpakken levert meer op voor klimaat dan minder vliegen4 november 2025 - 09:36
- Peilingen zagen winst D66 niet aankomen3 november 2025 - 07:00
- Superrijken plunderen het klimaat31 oktober 2025 - 09:26
- Teflon en PFAS afbreken kan, het begin is er30 oktober 2025 - 13:05
- Alarm: eigenaren van zonnepanelen betalen straks voor teruglevering29 oktober 2025 - 09:58
Nu in Inzicht
- Netcongestie als groeikans: hoe bedrijven sterker uit de energiecrisis kunnen komen21 oktober 2025 - 09:30
- De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
- Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10
- Het probleem van oplossingen 27 september 2025 - 08:00
- De onstuitbare opmars van ontmenselijking21 september 2025 - 12:46


Lidl ziet boodschappen flink duurzamer worden
/in Nieuws/door redactieBij discounter Lidl is het omzetpercentage van voeding met een duurzaamheidskeurmerk de afgelopen twee jaar gestegen van 13,5% naar ruim 19%. Dit betekent dat een gevulde boodschappentas van klanten maar liefst 40% duurzamer is geworden. Deze cijfers blijken uit het maatschappelijk verslag dat de supermarktketen vandaag heeft gepresenteerd. Waar twee jaar geleden het omzetpercentage van […]
Fipronil schandaal toont aan: voedselveiligheid moet boven bedrijfsbelang
/in Nieuws/door redactieDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mag in een volgend kabinet niet langer onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken (EZ) vallen. Voedselwaakhond foodwatch is een e-mailactie gestart met deze oproep richting de politiek. Verkeerde voorlichting van consumenten over de veiligheid van voedsel, zoals ook gebeurde bij de met fipronil vervuilde eieren, is […]
Een hogere landbouwopbrengst begint bij de bodem
/in Inzicht/door Project SyndicateVolgens de Verenigde Naties telt de wereldbevolking rond 2050 bijna tien miljard mensen , een drempel die veel belangrijke systemen, met name de landbouw, onder druk zal zetten. Hoe kunnen vooral arme boeren de voedselproductiviteit verhogen om in de toenemende vraag naar voedsel te kunnen voorzien? Het efficiënt voeden van de wereld zal niet eenvoudig […]
Over Hummers en andere heilige koeien
/in Inzicht/door Han BlokHet is alweer 7 jaar geleden dat ik in ons Dorpskrantje De Klep een stukje schreef over de vergelijking tussen vlees eten en auto rijden. Dat was naar aanleiding van Marianne Thieme die had beweerd dat een vegetariër in een Hummer, net zo erg is als een Prius -rijder die vlees eet. Nu, zeven jaar […]
Patent op planten maar deels afgeschaft
/in Nieuws/door redactieHet Europees Octrooi Bureau (EOB) heeft onlangs besloten geen patenten meer te verlenen op natuurlijke eigenschappen van planten (en dieren). Dat is goed nieuws voor klassieke veredelaars, boeren en consumenten. Dit is waar Bionext, de ketenorganisatie van de biologische landbouw, sinds 8 jaar voor gelobbyd heeft en de laatste 4 jaar met steun van consumenten […]
Dit zijn de meest diervriendelijke varkensboeren van Nederland
/in Nieuws/door redactieVarkensboeren staan niet algemeen bekend om hun diervriendelijke aanpak. In menige megastal is er veel mis. Om te laten zien hoe het ook kan heeft Varkens in Nood heeft een lijst samengesteld met ‘vijfsterren-varkensboeren’. Bij deze boeren leven alle varkens in een natuurlijke omgeving, worden jonge biggen niet weggehaald bij de moeder, en kunnen de […]
Eindelijk minder suiker in groenteconserven
/in Nieuws/door redactieAan conserven van zomergroenten wordt vanaf dit jaar geen suiker meer toegevoegd. De nieuwe normen gelden voor een groot deel (ruim 40%) van alle groenteconserven. Doperwten, wortels, de doperwten-wortel combinatie en jonge kapucijners worden zonder toegevoegd suiker en met tot 25% minder zout verwerkt. Ook maïs bevat voortaan minder zout. Tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al […]
Voedselbaronnen worden nog steeds machtiger
/in Inzicht/door Project SyndicateDe industriële landbouw ligt al geruime tijd onder vuur voor haar aandeel in klimaatverandering, natuurschade en armoede onder boeren. Toch heeft de sector vrijwel niets ondernomen om de kwaliteit en duurzaamheid te verbeteren of om sociale misstanden te verminderen. Dat mag geen verrassing zijn. Wereldwijd zijn er meer dan 570 miljoen boeren en 7 miljard […]
Rotterdamse ondernemer in de bres voor olijfboeren met 1000 jaar oude bomen
/in Inzicht/door redactieEen paar jaar geleden maakte de Rotterdamse ondernemer Michiel Drijver kennis met het bijzondere leven van Spaanse olijfboeren. In het zuidelijke Andalusië maken ze hun heerlijke, pure olijfolie. Hij werd geraakt door de denkwijze van de boeren, hun werkwijze en hun manier van leven: eerlijk, traditioneel en met respect voor de natuur. In Andalusië staan […]
Mist zorgt voor minder voedselverspilling
/in Nieuws/door redactieVoedselverspilling is een probleem, dat al begint op het moment dat een plant of vrucht geoogst wordt. Meteen als de boer de voedseltoevoer uit de bodem verbreekt, begint al het verval. Interessant is hoe de natuur zelf een manier aanreikt om producten langer vers te houden. Stel je een kurkdroge woestijnvallei voor in het Westen […]