Het laatste nieuws
- Britten gaan experimenteren met de atmosfeer, ondanks risico’s7 mei 2025 - 18:26
- Overshoot Day: Voetafdruk Nederland kleiner dan gedacht3 mei 2025 - 10:06
- Peilingen: NSC verdampt, Wilders’ PVV zinkt weg, brede linkse winst30 april 2025 - 08:00
- Giftige chemie, die andere bedreiging van de wereld28 april 2025 - 10:55
- Rechtbank: Gemeenten mogen fossiele reclame verbieden25 april 2025 - 11:32
Nu in Inzicht
- Groene groei is een sprookje, trap er niet in4 mei 2025 - 15:04
- De toekomst wordt beter met geld dat duurzaam werkt26 april 2025 - 08:00
- De toekomst van voedsel groeit lokaal18 april 2025 - 09:27
- Plannen smeden voor een duurzame toekomst, voor als de tijd rijp is12 april 2025 - 06:00
EU jaagt met meer subsidie voor vlees klimaatverandering aan
/in Nieuws/door redactieDe EU kende eind 2023 in haar jaarlijkse subsidieronde 46 miljoen euro toe aan reclamecampagnes en subsidie voor vlees en zuivel. Alleen al voor eet-meer-vlees-campagnes wordt bijna €29 miljoen uitgetrokken – meer dan het dubbele van 2022 en het hoogste bedrag sinds 2021.
Vis voor kweekzalm eten we beter zelf
/in Inzicht/door IPSVoedzame stoffen in kleine visjes zoal ansjovis of sardines gaan grotendeels verloren als ze eindigen als voer voor kweekzalm. “Het is veel slimmer en duurzamer om deze vissoorten rechtstreeks te eten”, zeggen wetenschappers in Nature.
Banken drijven groei van vlees en zuivelproductie op
/in Nieuws/door redactieGrootbanken pompen miljarden dollars in een onhoudbare stijging van de wereldwijde vlees- en zuivelproductie, zo blijkt uit een rapport. Dat laat zien dat de wereldwijde vleesproductie tussen 2015 en 2021 met 9% steeg, terwijl de zuivelproductie in die periode met 13% toenam.
Je kon het zien aankomen: obesitas preventie faalt door misverstanden
/in Nieuws/door Huib StamHet is de taak van de overheid de burger te beschermen tegen onveiligheid en ziekte. Het voorkomen en behandelen van obesitas op basis van Nederlands overheidsbeleid zijn mede door hardnekkige misverstanden over de aard van de ziekte jammerlijk mislukt.
Waarom heeft Nederland zo weinig biologische landbouw?
/in Inzicht/door Huib StamMet een armzalige 4,5 procent aan biologische landbouw blijft Nederland ver onder het Europese gemiddelde van 10 procent. En onder minister Adema zal dat niet snel verbeteren.
UPF, Ultrabewerkt voedsel gelinkt aan 32 risico’s voor gezondheid
/in Nieuws/door redactieUltrabewerkt voedsel, UPF is direct gekoppeld aan 32 schadelijke effecten op de gezondheid, waaronder een hoger risico op hartaandoeningen, kanker, diabetes type 2, nadelige geestelijke gezondheid en vroegtijdige dood. Dat concludeert het grootste overzicht van onderzoeken tot nu toe.
PFAS op groenten en fruit, vooral in Nederland
/in Nieuws/door redactieWe kennen het gebruik van PFAS in braadpannen, textiel of voedsel-verpakkingen. Maar PFAS-pesticiden worden ook – opzettelijk – op voedselgewassen gespoten. Daarmee is voedsel een systematische blootstelling aan PFAS. Nederland en Belgie zijn de koplopers in deze bewuste voedselvergiftiging.
De bittere strijd tussen suiker en zoet
/in Inzicht/door Huib StamTe veel suiker ondermijnt de gezondheid. Kunstmatige zoetstoffen moesten dat voorkomen. Maar de nepsuikers brachten nog meer chemie mee, want ze smaakten nergens naar. En met al die chemie kwamen nieuwe risico’s en nieuwe onderzoeken die de gevaren al dan niet konden verklaren of wilden erkennen. Een Odyssee langs de kusten van de nepsuikers, hun beloftes en de realiteit.
Zonder bijen staat de economie stil
/in Nieuws/door Huib StamDe aantasting van de natuur door menselijk handelen heeft vergaande gevolgen voor de economie. In rijke landen wordt dat misschien niet zo gevoeld, daar zorgt de handel wel voor aanvoer van voedingsmiddelen. Maar wereldwijd is de financiële schade enorm.
Duurzame voedselsystemen besparen tot $10 biljoen per jaar
/in Nieuws/door redactieDuurzaam maken van voedselsystemen over de hele wereld zou sociaaleconomische voordelen opleveren tot 5 a 10 biljoen USD per jaar, zo blijkt uit een nieuw rapport.