Het laatste nieuws
- Voedselverspilling aanpakken levert meer op voor klimaat dan minder vliegen4 november 2025 - 09:36
 - Peilingen zagen winst D66 niet aankomen3 november 2025 - 07:00
 - Superrijken plunderen het klimaat31 oktober 2025 - 09:26
 - Teflon en PFAS afbreken kan, het begin is er30 oktober 2025 - 13:05
 - Alarm: eigenaren van zonnepanelen betalen straks voor teruglevering29 oktober 2025 - 09:58
 
Nu in Inzicht
- Netcongestie als groeikans: hoe bedrijven sterker uit de energiecrisis kunnen komen21 oktober 2025 - 09:30
 - De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
 - Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10
 - Het probleem van oplossingen 27 september 2025 - 08:00
 - De onstuitbare opmars van ontmenselijking21 september 2025 - 12:46
 


Wat gaat Schoof 1 doen met het advies van de Gezondheidsraad?
/in Inzicht/door Huib StamGaan we met de nieuwe regering verder op weg naar een duurzaam voedselsysteem? Of worden we door de lobbyisten van de agrarische industrie in het kabinet jaren teruggeworpen in de transitie naar gezondere en duurzame voeding? De Gezondheidsraad zou ons die weg kunnen wijzen. Maar wat gaat de club van Schoof er mee doen?
Eiwittransitie ook goed voor de economie
/in Nieuws/door IPSDe sector van de vleesvervangers en plantaardige zuivel doet het goed. Binnen tien jaar zal het aantal banen in Vlaanderen en Brussel tot 15 keer hoger liggen dan nu. Dat stelt een rapport in opdracht van de Vlaamse Overheid. Ook Nederland kan op een forse banengroei in de eiwittransitie rekenen.
Deze 100 werken aan duurzamer voedsel voor Nederland
/in Nieuws/door redactieNederland loopt over van het food-talent dat de voedselketen duurzamer, gezonder en socialer maakt. De jury van de Food100 kiest daar voor de achtste keer de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment uit. Van boer tot bord. Landbouw, innovatie, advies of communicatie, deze honderd gamechangers hebben oplossingen en ideeën voor elke schakel in de voedselketen.
Wilde graansoorten zijn beter bestand tegen klimaatverandering
/in Nieuws/door IPSWilde verwanten van tarwe kunnen een gewas opleveren dat beter bestand is tegen klimaatstress en ziekten. Tarwe is voor meer dan anderhalf miljard mensen in het zuiden een hoofdvoedsel en ook in de rest van de wereld een belangrijke component in het dagelijkse menu.
De slag om een koud flesje water
/in Inzicht/door Huib StamHet drinkwater in Nederland is zo goed, zorgvuldig door onze waterbedrijven ontdaan van chemicaliën en microben, dat mineraalwater uit flessen helemaal niet nodig is. Gewoon dat flesje bijvullen uit de kraan dus.
Pionieren in zompig grasland: rijst boeren in Holland
/in Inzicht/door Huib StamHoe breng je de natuur weer terug in ingeklonken veenweidegebied en ontwikkel je daarvoor productieve systemen voor andere vormen van landbouw? Door onvermoeibaar te experimenteren.
Radicale innovatie die werkt: Kipster
/in Inzicht/door Huib StamDe formule van Kipster is behalve een voorbeeld voor verandering in andere takken van veeteelt ook een duidelijke les voor het denken in geleidelijkheid.
Activisme over voeding moet feitelijk zijn, geen BN-geroeptoeter
/in Inzicht/door Huib StamAls de afgelopen halve eeuw van studies en publicaties over voeding en gezondheid iets heeft opgeleverd, dan is het wel het inzicht dat de wisselwerking tussen beide heel complex is.
Waarom kweekvlees alsmaar een belofte blijft
/in Inzicht/door Huib StamWaarom duurt de doorbraak van kweekvlees zo lang? Wat gaat er mis? In potentie is kunstmatig geproduceerd vlees een game changer, behalve diervrij ook vrij van ethische bezwaren.
Foodwatch slaat alarm over schadelijke kindermarketing
/in Nieuws/door redactieConsumentenrechtenorganisatie Foodwatch luidt de noodklok: kindermarketing voor ongezonde voedingsmiddelen vormt niet alleen een onverantwoorde praktijk, maar ook een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid.