Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Farming Foodprocessor: lekker zonder stekker

Eten uit eigen tuin is hot! Steeds meer mensen kweken zelf groenten en fruit. Zowel in huis, op de vensterbank, als in de tuin of –bij gebrek aan eigen ruimte- een volkstuin. Naomi Bijlefeld speelt hier op in met de ‘Farming Foodprocessor’. Een machine waarmee de oogst van moestuintjes letterlijk met een handomdraai de pan […]

Rommeltje in EU remt Nederlandse biologische zaadbedrijven

Het gebruik van biologisch zaad is alleen in Nederland goed geregeld. De andere EU-lidstaten nemen het daarmee nog niet zo nauw. Dit laatste schaadt volgens Organicseeds.nl de ontwikkeling van onze veredelingsbedrijven en het Nederlands perspectief om wereldmarktleider op het gebied van biologisch uitgangsmateriaal te worden. De deelnemers aan Organicseeds.nl pleiten al sinds januari 2010 voor […]

Heel de wereld naar het nieuwe normaal in landbouw en voeding

In 2014 hebben we de wereld gered door wereldwijd over te schakelen op agro- ecologische landbouwpraktijken. Dat zullen we tegen elkaar zeggen in 2030, als we terugkijken. Dat zei John Ambler, Vice-President for Strategy, Oxfam America in 2011. Het boek ‘HEEL DE WERELD’ gaat erover hóe we dat deden, welke stappen we – nu in […]

AGF-keten actief met voorkomen voedselverspilling

Het optimaal gebruik van reststromen en voorkomen van voedselverspilling staat hoog op de agenda bij fabrikanten en supermarkten. Maar liefst 90% van de bedrijven voert concrete maatregelen uit om voedselreststromen terug te dringen of te hergebruiken. Verreweg de meeste bedrijven hanteren meetbare doelstellingen en monitoren hun voortgang. Er liggen nog kansen op het gebied van […]

foodwatch: Nationaal Schoolontbijt gekaapt door voedselindustrie

Voedselwaakhond foodwatch bekritiseert de invulling van het grootschalige jaarlijks terugkerende Nationaal Schoolontbijt. De inhoud van de ontbijtpakketten voor scholen wordt namelijk bepaald door de sponsorende voedselbedrijven als Venz, ERU en Appelsientje. Het resultaat is dat de ontbijttafels van 2.000 basisscholen volgens foodwatch vol staan met te zoete, te zoute en te vette producten. Groente of fruit wordt […]

Finalisten ‘de Smaak van NL’ strijden om publieksprijs

Duurzaam gedroogde tomaten, aardbeienijsjes, gedroogde worst met nootmuskaat en knoflook. Boerenvanillevla, beschuit met muisjes en Friese kruidnagelkaas. Zwarte walnoten op siroop, Sweet Pepper Surprise en de gekruide aardappelsnack. Welk product vind jij het smaakvolst? Waar loopt bij jou het water van in de mond? Welke ondernemer vertelt met de meeste passie over zijn product? En […]

Voedselakkoord als rem op duurzaamheid? Discussieer mee.

Duurzaamnieuws publiceert regelmatig over de controverse tussen de agrofood industrie en de beweging voor duurzaam en gezond voedsel. Van Marcel Schuttelaar ontvingen we een column die in deze discussie niet onbelicht kan blijven; zijn bureau adviseert verschillende partijen in de foodsector inzake duurzaamheid en communicatie en hij is zeer goed ingevoerd in de materie. We […]

Netwerk Eetbaar Nederland van start

Recent is het landelijke netwerk Eetbaar Nederland van start gegaan. Het is een platform in ontwikkeling om Nederland eetbaarder te maken. Eetbaar Nederland gelooft in toegang tot lokaal, gezond en vers voedsel voor iedereen. Voedsel wat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid. Eetbaar Nederland wil mensen inspireren, ondersteunen en motiveren om […]

Gentech giganten Monsanto en Syngenta kopen wereldvoedselprijs

Op 16 oktober, wereldvoedseldag, reikt de Borlaug Foundation de wereldvoedselprijs uit aan topmensen van gentech bedrijven Monsanto en Syngenta. Bio-onderzoekers Marc Van Montagu uit België en de Amerikaanse Mary-Dell Chilton delen in de prijs van 250.000 dollar, die wel de Nobelprijs voor de landbouw wordt genoemd. De prijs is mede gefinancierd door deze bedrijven zelf […]