Het laatste nieuws
Nu in Inzicht
Meest gelezen:
- Zoek jouw stemwijzer of kieswijzer voor de…
- Hier is het verboden voor brommers en scooters op benzine
- Kun je zomaar je cv-ketel omruilen voor een warmtepomp?
- Gelekt IPCC klimaatrapport slaat groot alarm over…
- Vijf dingen die je wil weten over het mRNA Covid vaccin
- Dit nieuwe coronamedicijn komt er binnenkort aan
Volg ons op Facebook
Duurzaamnieuws.nl
is een uitgave van stichting iNSnet.
foodwatch: Albert Heijn’s puur&eerlijk is bewerkt en misleidend
/in Nieuws/door redactiefoodwatch, dé Nederlandse voedselwaakhond, beoordeelt het merk puur&eerlijk van Albert Heijn als onzin. Het merk is verwarrend en misleidend voor consumenten en geeft geen enkele garantie over wat er in het product zit. Volgens de eigen criteria van puur&eerlijk moet er minimaal één ingredient van een product verantwoord te zijn. De rest kan net zo […]
Nederlander wil ‘laboratoriumvlees’ best proberen
/in Nieuws/door redactieMeerdere schandalen hebben de reputatie van vlees de afgelopen tijd aangetast. Omdat vandaag de kweekvleesburger wordt gepresenteerd door onderzoekers van de Universiteit Maastricht, vroeg onderzoeksbureau Flycatcher of Nederlanders kweekvlees een goed alternatief vinden. Paardensteak, varkensresten in halalvlees, stukjes kip volgespoten met water; diverse schandalen bezorgden vlees een slechte naam. Kweekvlees – vlees dat in een […]
Happen aan een stamcelburger uit Maastricht
/in Nieuws/door redactieMaastricht staat bekend als culinaire hub. Die reputatie heeft nu ook een high-tech randje gekregen. Want de universiteit aldaar heeft als eerste een hamburger uit stamcellen geproduceerd, die op 5 augustus in Londen zal worden geserveerd.
Voetafdruk voedselconsumptie kan een kwart minder
/in Inzicht/door redactieDe consument is de grootste voedselverspiller, verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle voedselverspilling (naar schatting wordt tussen de 1,4 en 2,5 miljoen ton per jaar verspild). Met het tegengaan van voedselverspilling kunnen consumenten dus al een grote bijdrage leveren aan het verduurzamen van het voedselsysteem. Vermindering van de vlees- en zuivelconsumptie helpt ook: als […]
Varkens ziek en agressief van GGO voer
/in Inzicht/door redactieVarkens ondervinden negatieve gevolgen van veevoer met ingrediënten afkomstig van genetisch gemodificeerde gewassen, blijkt uit onderzoek van de Flinders Universiteit, Adelaide, Australië. Dat meldt Gentech.nl Zeugen gevoerd met ggo-voer, hadden gemiddeld een 25% zwaardere baarmoeder dan zeugen die voer zonder ggo-ingrediënten hadden gegeten. Een mogelijk teken van een ziekte dat om nader onderzoek vraagt. Het […]
Urgenda zoekt de ‘Beste Aardbei van Nederland’
/in Nieuws/door redactieNieuwVers kiest op 16 juli de ‘Beste Aardbei van Nederland’. Initiatiefnemers Urgenda en Foodlog zoeken daarvoor de koplopers onder de Nederlandse aardbeientelers. Telers die via verduurzamende innovaties op bedrijfsniveau of in de keten hun lekkere aardbeien bij de consument weten te krijgen, en het verdienen om extra in de spotlights te worden gezet. Kandidaten kunnen […]
Dijksma wil lichtgevende eieren
/in Inzicht/door redactieStaatssecretaris Dijksma van Economische Zaken wil onderzoek laten doen om kippen genetisch te kunnen manipuleren met een kwallen-gen. De bedoeling is dat kippen eieren leggen die met een bepaald licht fluorescerend oplichten wanneer er een mannelijk embryo in zit. Zo kunnen de haantjes al herkend en vernietigd worden voordat ze uit het ei komen. Kippen genetisch […]
NASA gaat pizza printen
/in Inzicht/door redactieWe hoorden er al eerder over: 3d geprint voedsel. Nu gaat ook NASA, het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf, onderzoek naar 3D voedsel-printers ondersteunen. Anjan Contractor, een werktuigbouwkundig ingenieur van Systems and Materials Research Corporation (SMRC), kreeg $ 125.000 om een “universal food synthesizer prototype” te maken.
Biobier: ecologischer, lekkerder en minder hoofdpijn
/in Inzicht/door koenBelgië is een bierland, dat is bekend: je kunt er meer dan 750 verschillende biersoorten proeven. België dankt zijn bierdiversiteit vooral aan de vele streekbieren: lokale biertjes, met veel liefde gebrouwen en gezegend met bijzondere namen als Bierbuik, ’t Zelfde, Zeezuiper en Bierentemmer. Meer dan zestig van die streekbieren zijn biobieren. Gert Jordens (46), kleinzoon van een Hasseltse […]
Voeding wereldbevolking niet haalbaar bij conventionele landbouw
/in Nieuws/door redactieProf.dr.ir. Pablo Tittonell stelt bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar Farming systems ecology op 16 mei aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, dat de wereldbevolking voeden een hachelijke zaak is als we vasthouden aan de conventionele wijze van landbouw en veeteelt. Deze vorm van landbouw heeft een schadelijke invloed op de gezondheid […]