Het laatste nieuws
- Britten gaan experimenteren met de atmosfeer, ondanks risico’s7 mei 2025 - 18:26
- Overshoot Day: Voetafdruk Nederland kleiner dan gedacht3 mei 2025 - 10:06
- Peilingen: NSC verdampt, Wilders’ PVV zinkt weg, brede linkse winst30 april 2025 - 08:00
- Giftige chemie, die andere bedreiging van de wereld28 april 2025 - 10:55
- Rechtbank: Gemeenten mogen fossiele reclame verbieden25 april 2025 - 11:32
Nu in Inzicht
- Groene groei is een sprookje, trap er niet in4 mei 2025 - 15:04
- De toekomst wordt beter met geld dat duurzaam werkt26 april 2025 - 08:00
- De toekomst van voedsel groeit lokaal18 april 2025 - 09:27
- Plannen smeden voor een duurzame toekomst, voor als de tijd rijp is12 april 2025 - 06:00
Crowd butching: samen een duurzame koe kopen
/in Nieuws/door redactieSteeds meer mensen voelen de behoefte om diervriendelijk en duurzaam geproduceerd vlees te kopen. Maar hoe weet je zeker dat je vlees echt helemaal in orde is? Op koopeenkoe.nl koop je samen met andere consumenten een koe die normaal opgegroeid is, zonder gemanipuleerd voer en antibiotica. Als de gehele koe verkocht is, wordt zij geslacht […]
Nederlandse eetconcepten in Museum van de Toekomst in Moskou
/in Nieuws/door redactieHet Amsterdams ontwerpersduo Marjolein Wintjes en Eric Meursing is uitgenodigd door het Moscow Design Museum voor een presentatie van hun futuristisch en voornamelijk vegetarische eetconcepten. De lezing en eetervaring van de culinaire werkplaats maken deel uit van het activiteiten programma van de tentoonstelling New Luxuries, less + more in an era of austerity, gehouden in […]
Nieuwe praktijkgids voedings- en gezondheidsclaims editie 2014
/in Nieuws/door redactieDe consument krijgt in de supermarkt te maken met allerlei informatie op de verpakkingen van levensmiddelen. Voor een deel is dit de wettelijke verplichte informatie zoals het vermelden van de samenstelling in de ingrediëntendeclaratie, de hoeveelheid/het gewicht en de houdbaarheidsdatum. Daarnaast treft de consument ook informatie aan met meer emotionele waarde, zoals het merk van […]
De Europese hygiëneverordeningen voor de levensmiddelenindustrie 2014
/in Nieuws/door redactieOok wie duurzame en biologische voedingsproducten op de markt brengt heeft te maken met de Europese regelgeving op het gebied van hygiëne van levensmiddelen. Bij SDU uitgevers verscheen de aangepaste praktijkgids voor 2014, een handzame, inzichtelijke leidraad bij de toepassing van Europese regelgeving. De tekst van Verordeningen (EG) 852/2004 en 853/2004 is door de auteurs, […]
Duurzaam op zijn Amerikaans: McDonalds en Wal-Mart blameren zichzelf
/in Nieuws/door redactieMcDonalds maakt het bont: op een eigen website met informatie voor het personeel, McResource.com, gaf het bedrijf advies over gezonde voeding. Daarbij werd het nuttigen van de eigen maaltijden van het bedrijf afgeraden als ongezond. De illustratie spreekt boekdelen. Na een hoop commotie werd de site op Kerstavond uit de lucht gehaald. Op een andere […]
Na actie foodwatch: Natrena past Stevia Kristalpoeder verpakking aan
/in Nieuws/door redactieDouwe Egberts past na aanhoudende druk van voedselwaakhond foodwatch de verpakking van Natrena Stevia Kristalpoeder aan. De fabrikant liet dat vandaag op de website weten. De nieuwe verpakking ligt begin 2014 in de winkel. Natrena Stevia Kristalpoeder bevat slechts 3% stevia. De overige 97% is maltodextrine, een goedkoop zoet vulmiddel gemaakt van zetmeel. Maar die […]
Gezond en lekker: rups met uitjes
/in Inzicht/door redactieJe zult het nog wel niet op het kerstmenu hebben staan, maar in landen zoals het Zuid-Afrikaanse Zambia is het eten van met name rupsen al heel gewoon. De FAO onderstreept het belang van de insectenconsumptie in het kader van de voedselzekerheid. Op de hoek van een straat in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka treffen we […]
Van mestvergisting naar delicatesse
/in Inzicht/door GastauteurEendenkroos groeit als kool. Een ideale eigenschap als je het waterplantje weet te voeden met een tot voor kort waardeloze reststroom. Nog leuker wordt het als je daarmee hoogwaardig eiwit weet te genereren. Interesse genoeg: uit de derde wereld, een Hollandse kaasspecialist en een cateraar die het als delicatesse in de markt wil zetten. Het […]
2014 wordt ‘Jaar tegen Voedselverspilling’
/in Nieuws/door redactieDe Alliantie Verduurzaming Voedsel roept 2014 uit tot ‘Jaar tegen Voedselverspilling’. De Alliantie wil hiermee bedrijven stimuleren om nóg meer initiatieven te nemen om voedselverspilling tegen te gaan en zo ook de consument bewuster te maken. Bedrijven werken al jaren middels diverse projecten en maatregelen aan het verminderen van voedselverspilling. Deze activiteiten verdienen het om […]
Floriade zoekt tien Urban Greeners
/in Nieuws/door redactieHoe zorgen we dat de alsmaar groeiende steden in de wereld genoeg gezond voedsel, schoon drinkwater en energie hebben? Urban Greeners, de jongerenbeweging van de Floriade 2022 Almere, zoekt het antwoord op deze vraag. De komende negen jaar ontwikkelen de Urban Greeners baanbrekende initiatieven en projecten waarbij food, fashion, kunst, design, sport, cultuur, wonen en […]