Gratis werkboek Businessmodellen voor de Circulaire Economie
Met ‘Circulair Organiseren – Werkboek voor het ontwikkelen van een circulair businessmodel’ kunnen organisaties zelf hun circulaire businessmodel invullen.
Schiermonnikoog gaat duurzaam melk produceren
De boeren op Schiermonnikoog krimpen hun veestapel met 35% in, waardoor de stikstofuitstoot omlaag gaat. Bloemen en weidevogels krijgen meer kansen.
Zeven tips om circulair ondernemen concreet te maken
Circulair ondernemen is ondergewaardeerd door onbekendheid. Terwijl als je er als ondernemer mee aan de slag gaat, het je bedrijf toekomstbestendiger maakt.
Nederlanders kiezen voor een duurzame uitvaart
De meest gekozen duurzame optie bij de uitvaart is de kist. Veel menden wensen bij het overlijden een kist die uit milieuvriendelijke materialen is gemaakt, zodat de milieubelasting bij de crematie of begrafenis beperkt blijft.
Steeds meer vraag naar duurzame dienstverlening voor evenementenorganisatie
“Ik wil eigenlijk mijn evenement zo veel mogelijk duurzaam,…
Klimaatakkoord gaat het land in
Burgers krijgen de mogelijkheid rechtstreeks in gesprek te gaan met de onderhandelaars van het Klimaatakkoord. Op vijf plaatsen zijn regiobijeenkomsten.
Al 10.000 mede-eisers in klimaatzaak Milieudefensie tegen Shell
Sinds Milieudefensie aankondigde een rechtszaak tegen Shell te beginnen, sloten al 10.000 mensen zich aan bij deze klimaatzaak.
Schone energie uit water, maar dan anders
De golfbeweging van water zet het WaveRoller-paneel in beweging. Het apparaat wordt onder water geïnstalleerd op een diepte van ongeveer 8 - 20 meter.
Uitstoot CO2 weer hoger
De CO2-uitstoot in Nederland was in het eerste kwartaal 2,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2017, vooral door huishoudens en dienstverlening.
Certificering is geen garantie voor meer duurzaamheid
Duurzame certificaten zouden consumenten moeten helpen bij het nemen van milieuvriendelijke beslissingen. Vaak staan ze meer duurzaamheid juist in de weg.
vpro tegenlicht: reizen is het nieuwe roken
Er lijkt geen einde te komen aan de groei van toerisme, want alleen maar meer mensen willen op vakantie en dat kan alsmaar goedkoper.
Nederlanders willen zuivere koffie, blockchain helpt
Als koffiemerken geen eerlijke prijs voor boeren garanderen zijn veel koffiedrinkers bereid om over te stappen naar een eerlijker merk.
Desastreuze insectensterfte brengt onze leefomgeving in gevaar
De desastreuze insectensterfte zoals deze door onderzoeken in natuurgebieden is aangetoond brengt onze leefomgeving in gevaar.
Voedselbeleid overheid mist urgentie overconsumptie vlees
In de plannen voor voedselbeleid ontbreekt serieuze aandacht voor het meest urgente voedselthema van deze tijd: een overconsumptie van vlees en zuivel.
ABP investeert toch weer meer in fossiel
Pensioenfonds ABP investeerde in 2017 500 miljoen euro méér in kolen, olie en gas dan het jaar ervoor; in totaal 10,9 miljard euro.
Zonder subsidie duurzamere warmtelevering voor Tilburg en Breda, waar wachten we nog op?
Het contract voor de levering van de warmte door de Amercentrale loopt in 2024 af, tijd dus om opnieuw een afweging te maken van de alternatieven.
Duurzame energie in SDE+ wordt nog steeds goedkoper
Duurzame energieopwekking wordt door schaalvergroting en technische ontwikkelingen steeds goedkoper, waardoor er steeds minder subsidie nodig is.
Duitse burgers bezitten 30 procent van hernieuwbare energie
Energiecoöperaties hebben in Duitsland al 900.000 leden. Ze hebben bijna een derde van alle Duitse installaties voor hernieuwbare energie in handen.
Duurzaam shoppen bij IKEA
IKEA heeft sinds kort een Sustainability Shop. Daar vinden bezoekers de duurzame verhalen achter IKEA en de producten
Terug met die kurk
Kurk is een te waardevolle grondstof om zomaar weg te gooien. In alle omringende landen bestaat een kurkretourprogramma, nu ook in Nederland.
De duurzame uitdagingen voor chocolade
De consumptie van chocolade stijgt enorm en de industrie staat voor een grote uitdaging. Het moet duurzaam of we moeten op zoek naar ander snoepgoed.
Triple Transitie: circulaire economie en het energieakkoord
Nederland zal per 2050 circulair zijn. Tenminste, dat is de opdracht die is geformuleerd in het Rijksbreed Programma Circulaire Economie
Robots ontdekken grootste ‘dead zone’ ter wereld
De dode zone in de Golf van Oman, waar het zeewater geen zuurstof of leven meer bevat, blijkt veel groter dan gedacht en groeit verder.
EU begrotingsvoorstel klap in gezicht voor milieu en klimaat
Deze EU begroting is een klap in het gezicht van iedereen die een Europese leidersrol verwachtte op het vlak van het milieu, natuur of de klimaatverandering
Is het veilig om een fiets te hergebruiken?
Kinderen groeien binnen enkele jaren al snel uit een fiets. Veel ouders hebben dan ook de vraag “Is het mogelijk om een fiets te hergebruiken?”
Sustainable Development Goals zijn niet duurzaam genoeg
Landen die hoog scoren op een recent ontwikkelde SDG-index hebben ook allemaal hoge ecologische voetafdrukken per persoon. Dat is niet duurzaam.
Windvanger levert eigen stroom van windmolen
Een WindVanger is een stroomdeel afkomstig van een windturbine. De eigenaar van een WindVanger ontvangt minimaal 125 kWh stroom per jaar.
ENGIE versnelt ontwikkeling groengas met overname
De vraag naar groengas neemt sterk toe terwijl de beschikbaarheid daarvan nog beperkt is. ENGIE wil met overnames de ontwikkeling van groengas versnellen.
NWO start nieuwe projecten rond Duurzame Businessmodellen
Drie consortia van onderzoekers, organisaties en bedrijven…
De (on)haalbaarheid van gasloos wonen
Het is nog maar de vraag of gasloos wonen gaat lukken. Overschakelen van gas naar een duurzame warmtebron blijkt voor veel huiseigenaren niet te betalen.