
De (on)haalbaarheid van gasloos wonen
Het is nog maar de vraag of gasloos wonen gaat lukken. Overschakelen van gas naar een duurzame warmtebron blijkt voor veel huiseigenaren niet te betalen.

Nieuw keurmerk voor duurzame woningen: DGBC Woonmerk
Dutch Green Building Council (DGBC) heeft een duurzaamheidskeurmerk voor woningen ontwikkeld: het DGBC Woonmerk.

Afgedankte kleine apparaten leveren digitale munten op
Amsterdammers verdienen digitale munten door kleine afgedankte elektrische apparaten in te leveren bij de bestaande Wecycle inleverpunten in winkels.

VPRO Tegenlicht – Groene voedselpioniers
Hoe word je een succesvol duurzaam ondernemer en voedselpionier en welke risico’s loop je dan? VPRO Tegenlicht laat het zien.

Energietransitie: mag het ietsje meer zijn? 3
Als de plannen van het klimaatakkoord door de Tweede Kamer komen, zijn het nog steeds maar plannen en moet het echte werk nog beginnen. Dat is ingewikkeld.

Klimaatverandering op Spitsbergen opent ogen van topbestuurders
Topbestuurders, die op klimaatexpeditie gingen naar Spitsbergen, willen nu samen aan de slag om de Nederlandse energietransitie te versnellen.

Visstand in de Noordzee herstelt te langzaam
De Europese lidstaten zijn te langzaam met het aanpakken…

Het financiële systeem moet nu echt op de schop
De Sustainable Development Goals ( SDGs) halen we niet omdat het financiele systeem nog steeds het korte termijnbelang van aandeelhouders dient.

Afrika wil van afgedankte kleding af
Afrika wil van afgedankte kleding uit de VS af want die schaadt de lokale kledingindustrie. Als gevolg dreigen de VS met handelssancties.

Eindelijk verbod voor bij-onvriendelijke bestrijdingsmiddelen
De EU heeft besloten het gebruik van de drie meest bij-onvriendelijke bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden) te verbieden voor buitengebruik.

VPRO Tegenlicht: radicaal rechtse voorhoede
In heel Europa wordt het geluid van radicaal-rechts sterker. Mensen voelen zich bedreigd en er is sprake van een assertief opererende ultra-rechtse beweging

Doe mee met het Alternative Finance Festival
Op 15 september, de verjaardag van de financiele crisis, organiseren we het Alternative Finance Festival (AFF) om te laten zien dat het anders kan en moet.

Suikervervangers veroorzaken net zo goed diabetes en obesitas
Suikervervangers mogen dan wel calorievrij zijn, onschuldig zijn ze daarom niet. Ook deze kunstmatige zoetstoffen kunnen diabetes en obesitas veroorzaken.

Smartphones gaan steeds langer mee
De laatste jaren gaan Nederlanders steeds zuiniger om met hun smartphone. Waar blijkt uit dat en wat kan helpen om dit de komende jaren door te zetten?

Nieuwe stroomvergelijker vergelijkt alleen écht groene stroom
Groene stroom kan goedkoper zijn dan grijze stroom. Verschillende groene stroomaanbieders hebben aantrekkelijke acties en kortingen voor nieuwe klanten.

Sparen met verlichting is geen kunst meer
Duurzaamheid van verlichting is natuurlijk een belangrijk punt. Gloeilampen mogen niet meer aan particulieren verkocht worden, maar zijn nog lang niet overal vervangen door spaarlampen en ledlampen

Zijn we wel veranderd, 5 jaar na Rana Plaza?
Vijf jaar geleden gebeurde de grootste ramp in de kledingindustrie: de Rana Plazafabriek stortte in, er kwamen 1133 mensen om. Is er iets veranderd?

Bomen met gras temperen toenemende zomerhitte in de stad
Bomen koelen steden af, dat is bekend, maar met gras er onder blijken ze de hitte nog beter te temperen. Zo blijft het hitte-eiland effect beperkt.

Zaken die je raken: het butterfly-effect van sociaal ondernemers
Het boek Zaken die je raken laat de kracht van sociaal ondernemerschap zien door de eerste stappen te zetten naar maatschappelijke verandering.

Milieudefensie: Pas hypotheken en ozb aan voor woningen zonder gas
De onroerendzaakbelasting voor duurzame woningen moet omlaag en er moet een speciaal ‘warmtetransitiefonds’ komen voor bewoners en gemeenten.

Zo kan communicatie je huis duurzamer maken
Met een slim gebruik van je mobiel of je laptop kom je ook een heel eind om je huis energiezuinig of duurzamer te maken.

vpro tegenlicht: verslaafd aan het algoritme
Of je een baan krijgt of een hypotheek, wie er vervroegd wordt vrijgelaten uit de gevangenis: algoritmes bepalen steeds vaker de grote beslissingen.

Crypto-currency’s: probleem of oplossing in circulaire economie?
De datacenterwereld kan crypto-currency’s inzetten om de benodigde samenwerking te gaan realiseren ten behoeve van haar eigen circulaire economie.

EU-parlement keurt biologische wetgeving goed
Het Europees Parlement heeft de definitieve teksten van de nieuwe biologische wetgeving goedgekeurd.

Over onnodige angst, sensatie en fake nieuws
Door het voorkomen van verliezen hoeven we in de toekomst veel minder schone energie op te wekken dan we aan fossiele energie uitfaseren, schrijft Han Blok.

Europa maakt begin met kringloopeconomie
We gaan het storten van afval in Europa uitfaseren en er zijn doelstellingen vastgesteld die ervoor zullen zorgen dat we steeds meer afval gaan recyclen.

Ser: energietransitie moet samengaan met investeren in mensen
Om de klimaatdoelen te halen moet snel worden geïnvesteerd in scholing, het aantrekken van mensen, en in begeleiding voor wie zijn functie ziet verdwijnen.

Meeste Nederlanders bezorgd om bijensterfte
Meer dan twee derde van de Nederlanders maakt zich zorgen…

Persvrijheid in Centraal Europa zwaar onder druk
Analisten zien een verband tussen de teloorgang van de persvrijheid in centraal Europa en de opkomst van populistische en nationalistische politici.

Markt voor vleesvervangers neemt snel toe
Door de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten is de markt voor vleesvervangers de afgelopen vijf jaar met 12 procent gegroeid.