Klimaatzaak Milieudefensie en Shell wordt maatschappelijke krachtmeting
De Klimaatrechtszaak die Milieudefensie heeft aangespannen tegen Shell wordt een zaak die zich vol in de schijnwerpers van het publieke debat gaat afspelen.
Morele dilemma’s tijdens een pandemie
Het meest bizarre van de coronacrisis is echter dat we opeens voor morele dilemma’s komen te staan waar we geen raad mee weten, zegt Han Blok.
Jongeren krijgen inspraak in klimaatbeleid
Via het Jonge Klimaatpanel geven jongeren hun mening over duurzaamheid en klimaatbeleid. De frisse blik van jongeren is hard nodig in het klimaatdebat.
Farmabedrijven moeten patenten schrappen in coronacrisis
De ernst van de coronacrisis zou producenten van geneesmiddelen moeten dwingen om hun patenten tijdelijk op te geven, schrijven hoogleraren.
VPRO Tegenlicht: kijken naar de rijken
Wie gaat er opdraaien voor de kosten van de coronacrisis? En hoe gaan we straks verder? Nederland is nu een belastingparadijs voor de superrijken. Maar dan?
Transitie in tijden van Coronacrisis
Er zijn veel voorbeelden van duurzame en rechtvaardige economie de afgelopen decennia over de hele wereld ontwikkeld waarmee we kunnen experimenteren.
Dit is geen simulatie, dit is De Shock
Wat er plaatsvindt is geen oefening. Dit is geen simulatie (die uit te schakelen is), en geen communicatie (die opties heeft). De mensheid is in shock.
VPRO Tegenlicht: virus vergezichten
Komt er na de coronacrisis een Big Reset, een frisse herstart? Nemen we onze consumptiedrang, overproductie, ons reisgedrag nu eens écht goed onder de loep?
Drie kolencentrales kunnen deels dicht
De kolencentrales in Eemshaven, Maasvlakte en Centrale Rotterdam kunnen zo snel mogelijk sluiten. Dat stellen Natuur & Milieu, Greenpeace en het Longfonds.
Kabinet moet klimaatbeleid niet uitstellen
Het kabinet moet klimaatbeleid niet uitstellen. Kies in plaats daarvan voor een duurzaam herstel van de samenleving.
Klimaattop Glasgow uitgesteld tot 2021
De klimaattop in november in Glasgow wordt uitgesteld tot 2021. Milieu- en klimaatorganisaties waarschuwen dat de klimaatambitie niet mag verzwakken.
Zeedieren filteren virussen uit het water
Verschillende zeedieren blijken het aantal virussen in de oceanen goed in toom te houden. Vooral sponzen zijn daar goed in.
Zembla: de medicijntekorten komen er aan
Zembla: Nederland zal door de pandemie nog jarenlang last kunnen hebben van medicijntekorten en daardoor kunnen er nog meer mensen overlijden.
Zorgeloos naar een elektrisch huishouden
Voor consumenten betekent de energietransitie in veel gevallen de overgang naar een volledig elektrisch ingericht huis. Gas eruit, meer stroom erin.
Zo kunnen mondkapjes worden gered van de afvalhoop
Samen met TU Delft is een methode getest om gebruikte mondkapjes voor hergebruik te steriliseren via een generiek sterilisatieproces.
Nieuwe mkb-regeling voor circulaire samenwerkingsprojecten
De nieuwe subsidie Circulaire ketenprojecten loopt vanaf 9 april tot en met 1 oktober 2020, vanaf 9 april kunt u een aanvraag doen.
Een groene herstart na de corona pandemie
De corona pandemie vergt een krachtige, onmiddellijke reactie. Maar overheden moeten ook naar de langere termijn kijken bij het oplossen ervan.
Zonnepanelen ook met minder saldering aantrekkelijk
Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen stap voor stap afgebouwd. Toch blijft investeren in zonnepanelen op eigen dak aantrekkelijk.
UMCG en Rijksuniversiteit Groningen onderzoeken risicofactoren coronavirus
Het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen gaan groot onderzoek doen naar de risicofactoren van het coronavirus.
Marktprijs stroom daalt meer dan 20%
Elektriciteitsmarktprijzen laten in de Centraal West-Europese (CWE) landen over een breed front, ook in Nederland, een daling zien van bijna 22 procent.
vpro tegenlicht: corona crash
Het coronavirus raast door de wereld en door de financiële markten. Wereldwijd kelderen beurzen en soms schieten ze ook weer kortstondig omhoog.
Test, test, test, maar wat dan?
Als niet iedereen elke dag op corona getest wordt, weten eigenlijk niet veel meer dan wanneer we alleen de zieken en de verplegenden testen.
Wat de coronacrisis ons leert: als het moet kunnen we het
Laten we de coronacrisis gebruiken om het ongekend grote overheidsingrijpen aan te wenden, om een transitie te bewerkstelligen naar een duurzamere economie.
Steenkoolstop levert economie netto voordeel op
Steenkoolcentrales sluiten is niet alleen broodnodig in de strijd tegen de klimaatverandering. Het levert ook onmiddellijke en lokale economische voordelen.
Doorwerken aan een schone energievoorziening
Door de coronacrisis vallen veel projecten in de duurzame energiesector stil. Ook komen nieuwe projecten in gevaar door vertraagde vergunningverlening.
VN: Economisch herstel na coronacrisis moet duurzamer
Na de coronacrisis, is het van groot belang daarbij rekening te houden met het Klimaatakkoord van Parijs, zeggen de Verenigde Naties.
Welke samenleving wil jij na de crisis?
Wij hebben zelf de leiders gekozen die de geldgedreven markteconomie aanbidden en maatschappelijke solidariteit en zorg afserveren als kostenpost.
Hoe bestrijd je corona effectiever: met groepsimmuniteit of lockdown?
Virologen schatten dat er bij een groepsimmuniteit van 60% tot 70% onder de bevolking al geen uitbreiding van de coronabesmettingen meer zal zijn.
Coronavirus: overlijden per land per miljoen inwoners
In de tabel geven we het aantal aan het COVID-19 overleden personen aan per miljoen inwoners per land, in plaats van aantal geïnfecteerden.
Alternatief stadsvoertuig Carver voert productie op
Producent van elektrische stadsvoertuigen Carver geeft via de NPEX-effectenbeurs een 5-jarige obligatielening uit tegen een jaarlijkse rente van 8%.