Nieuwsoverzicht gezondheid

Te veel ‘ultra processed foods’ in supermarkt

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat 70% van assortiment in de supermarkten uit de omstreden ‘ultra-processed foods’ bestaat. Ultra processed foods zijn sterk bewerkt fabrieksvoedsel. Tot deze categorie voedsel behoren relatief veel ongezonde producten als frisdrank, snacks en fastfood. Zo bevatten ze vaak veel suiker, vet en zout en weinig mineralen, vitaminen en vezels. Ultra […]

Fipronil schandaal toont aan: voedselveiligheid moet boven bedrijfsbelang

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mag in een volgend kabinet niet langer onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken (EZ) vallen. Voedselwaakhond foodwatch is een e-mailactie gestart met deze oproep richting de politiek. Verkeerde voorlichting van consumenten over de veiligheid van voedsel, zoals ook gebeurde bij de met fipronil vervuilde eieren, is […]

Hormoonverstoorders bedreigen onze gezondheid en stelen onze toekomst

In 1996 al waarschuwde de Amerikaanse wetenschapster Theo Colborn in haar boek ‘Our Stolen Future’ voor de effecten van hormoonverstoorders op vruchtbaarheid. Vorige week publiceerde een team van internationale wetenschappers een onderzoek waarvoor ze 7000 wetenschappelijke artikelen analyseerden. De resultaten liegen er niet om: in minder dan 40 jaar is de spermakwaliteit van westerse mannen […]

EU laat hormoonverstoorders vrijwel ongelimiteerd toe

De Europese lidstaten hebben soepele criteria voor de toelating van hormoonverstoorders goedgekeurd. De grens is zo ruim dat deze vrijwel geen effect zal hebben op het terugdringen van EDCs. Het voorstel voor die criteria kwam van de Europese Commissie, na vele vele jaren uitstel en gelobby van de chemische sector. Europees parlementslid Bart Staes is […]

Eindelijk minder suiker in groenteconserven

Aan conserven van zomergroenten wordt vanaf dit jaar geen suiker meer toegevoegd. De nieuwe normen gelden voor een groot deel (ruim 40%) van alle groenteconserven. Doperwten, wortels, de doperwten-wortel combinatie en jonge kapucijners worden zonder toegevoegd suiker en met tot 25% minder zout verwerkt. Ook maïs bevat voortaan minder zout. Tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al […]

Wie fietst leeft langer en gezonder

Fietsen is gezond, dat weten we natuurlijk al een tijd. Maar uit recent onderzoek blijkt pas goed hoe groot het effect van fietsen is op je welbevinden. Dat leidt zelfs tot een langer leven: elke minuut dat je fietst leef je langer, zou je kunnen zeggen. Tegenover de winst voor je gezondheid staat echter een […]

Risico op hart en vaatziekten, loop jij dat ook?

We weten het allemaal, dat we op onze gezondheid moeten letten. Gezond en niet te veel eten, genoeg bewegen, je leest of hoort er elke dag wel over. Om vervolgens door te gaan met je activiteiten. Want, ja dat doe ik toch en nee, dat gaat niet over mij. [advertorial] Maar weet je dat wel […]

Hormoonverstoorders tijdbom onder gezondheid?

[updated] IQ-verlies, autisme, kanker; hormoonverstoorders worden gelinkt aan een groeiende lijst van chronische aandoeningen. Wetenschappers luiden inmiddels de noodklok en spreken van een globaal gevaar. Maar is blootstelling wel te vermijden? ‘Er is weinig ruimte tot manoeuvreren’ zegt Andreas Kortenkamp, professor toxicologie aan de Londense Brunel University. Een kanarie in de kolenmijn. Zo zou je […]

Verborgen ecocide: bijna 5 miljoen doden per jaar gelinkt aan fossiele energie

In de kranten lezen we regelmatig over indrukwekkende aantallen doden door allerlei oorzaken. Het gaat dan bijvoorbeeld over de verkeersongevallen, het groeiende aantal doden door kanker, maar ook over kindersterfte en slachtoffers van geweld. Allemaal drama’s op zich, waar gelukkig ook de nodige aandacht voor is gekomen om die aantallen naar beneden te brengen. Helaas […]

Ook suikervervangers verdacht als oorzaak van obesitas en diabetes

foodwatch heeft minister Schippers gevraagd zo snel mogelijk onderzoek te (laten) doen naar de gezondheidseffecten van kunstmatige zoetstoffen. Deze suikervervangers worden er door gerenommeerde instituten als Harvard, de Franse voedselautoriteit ANSES en veel onderzoekers van verdacht zelf mogelijk obesitas en suikerziekte te veroorzaken. ANSES ontraadt dan ook overheidsbeleid dat de omschakeling van suiker naar zoetstoffen […]