
Elektriciteitsvraag explodeert, uitstoot verder omhoog
De wereldwijde vraag naar elektriciteit is in 2021 enorm gestegen. Daardoor ontstaan er spanningen op de belangrijkste markten, stijgen de prijzen naar ongekende niveaus en bereikt de uitstoot van de energiesector een recordhoogte.

Is kernenergie de oplossing tegen dunkelflaute?
Kernenergie is totaal ongeschikt om dunkelflaute - donkere en windstille periodes - mee op te vangen, zoals KernenergieNederland misleidend beweert. Han Blok laat zien dat het met ammoniak wel kan.

Milieudefensie wil top klimaatvervuilers voor de rechter dagen, ook MVO Nederland leden
Milieudefensie daagt grootste klimaatverpesters voor de rechter. Saillant detail: 7 van hen zijn nota bene lid van MVO Nederland.

Is het duurzaamheidsmotief een reden voor baankeuze?
Draagt een duurzaam arbeidsperspectief bij aan de versnelling van maatschappelijke duurzaamheid? Duurzaamheid als motief voor kennisontwikkeling.

De klimaatrekening van 2021: 250 miljard euro schade door natuurrampen
De wereldwijde schade door natuurrampen is voor het derde jaar op rij gestegen, tot 250 miljard euro. Klimaatverandering laat zich steeds meer voelen.

Gaan we op weg naar 2030 een deuk in een pakje boter slaan?
In de 40 jaar tussen 1990 en 2030 is vrijwel niets terechtgekomen van energiebesparing op primair energieverbruik en dus is er ook heel weinig CO2 winst voor het klimaat.

Toch weer meer gas uit Groningen en subsidie woningversterking in 24 uur op
Het kabinet moet de te verwachten gaswinning uit het Groningenveld voor het lopende gasjaar naar boven bijstellen, aldus het persbericht van de overheid.

Verkoop van SUV ’s breekt klimaatwinst elektrische auto’s weer af
In 2021 werden wereldwijd meer SUV’s met een verbrandingsmotor verkocht dan ooit tevoren, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). Daardoor wordt de klimaatwinst van de elektrische auto fors teruggedrongen.

Zo blijf je de stijgende energieprijzen de baas
Woningbezitters kunnen dit jaar gebruik maken van een hogere subsidie voor extra isolatie van hun woning en voor een (hybride) warmtepomp. Daarmee krijgt een huiseigenaar geen 20 maar ongeveer 30 procent van de kosten terug.

Duurzaamheid zit klem tussen disruptie en vertraging in 2022
De tweeslachtigheid rond duurzaamheid laat zien dat we een radicaal realistische blik nodig hebben om in te zien wat er (nog) kan en hoe we dat organiseren, voor dat pleisters plakken ontaardt in amputeren.

Miljoenen aan EU-subsidie naar reclame voor vlees en zuivel
De EU trekt in haar jaarlijkse subsidieronde bijna 54 miljoen euro uit voor reclamecampagnes voor vlees en zuivel, tegen haar eigen duurzaamheidsplannen in.

Open brief aan de nieuwe ministers Rob Jetten voor klimaat en energie en Sigrid Kaag voor financiën
Beste nieuwe ministers van D66. Welkom in de regering van het land waar het subsidie- en belastingstelsel rondom energie een zooitje is.

Verplicht adverteren van energielabel gaat vertraging geven bij verkoop woning
Per 1 januari dienen woningen een energielabel te hebben voordat ermee geadverteerd wordt op websites als Funda.

Woningbezitters krijgen hogere subsidie voor isoleren
Woningisolatie is met een verhoogde isolatiesubsidie nu nog voordeliger, zeker gezien de hoge gasprijzen van dit moment.

Hoe houden we nog wat hoop over voor de toekomst?
Bij welke oplossingen hebben wij zelf als mensen en samenleving baat, in plaats van de Muskussen, de MacDonaldsen of de Metazuckerbergen. Waar kunnen we onze denkrichting nog meer omkeren zodat er echte oplossingen uitrollen in plaats van nieuwe, grotere en nog complexere problemen?

5 tips voor de aankoop van een duurzame wasdroger
Eén van de beste manieren om het drogen van wassen efficiënter te maken, is door de aanschaf van een duurzame wasdroger.

Jonge wetenschappers reizen met driemaster Darwin achterna
Aan boord van de Oosterschelde doen de jongeren onderzoek en experimenten en geven ze lezingen. Mentoren zoals een groep wereldberoemde wetenschappers en lokale NGO’s worden aan de deelnemers gekoppeld, delen hun netwerk, geven feedback.

2022 wordt nog even doorbijten
Radicaal en realistisch kijken naar oplossingen die de wereld veiliger en eerlijker maken wordt de grote uitdaging voor 2022 en daarna.

Fijne feestdagen en een gelukkig, groen en gezond 2022!
Het team van Duurzaamnieuws.nl wenst iedereen fijne feestdagen en een gelukkig, groen en gezond 2022!

Nieuwe lockdown laat aantal online aankopen groeien
Het aantal consumenten wat boodschappen, kleding en bijvoorbeeld elektronica online koopt is de afgelopen periode fors toegenomen.

4 milieuvriendelijke en duurzame bedrijven die de wereld veranderen
Het is belangrijker dan ooit voor bedrijven en consumenten om zich bewust te zijn van hun impact op het milieu.

Geniet langer van je Rolex-horloge: manieren om de levensduur te verlengen
Rolex werd in 1920 opgericht in Zwitserland. Met de oprichting werd een nieuwe standaard bepaald voor luxe accessoires voor zowel mannen als vrouwen.

Vaccingelijkheid is de enige manier om deze pandemie te beëindigen
Wereldwijd zijn al 5,7 miljard vaccinaties tegen covid-19 gezet, maar slechts 2 procent daarvan is in Afrika terechtgekomen. Aan deze vaccinatieongelijkheid moet een einde komen.

Bacteriën die plastic eten passen zich aan vervuiling aan
Locaties die sterker vervuild zijn met microplastics bevatten meer bacteriën die in staat zijn om die plastics af te breken, blijkt uit grootschalig DNA-onderzoek.

Nurdles: het gevaarlijkste afval waar je nauwelijks over hoort
Nurdles zijn kleine plastic pellets die in de oceaan drijven en die evenveel schade veroorzaken als olielozingen, maar ze zijn nog steeds niet niet geclassificeerd als gevaarlijk.

Het nieuwe zwerfafval: mondkapjes bedreigen het milieu
Rondslingerende mondkapjes stapelen zich op en vormen een steeds grotere bedreiging voor het milieu. Tussen maart en oktober 2020 namen achtergebleven mondmaskers in de natuur exponentieel toe.

Chemicaliën uit schoonheidsproducten kunnen cruciale hormonen in zwangerschap verstoren
Het gebruik van bepaalde verzorgingsproducten kan de hormoonspiegels van vrouwen – die tijdens de zwangerschap extra kwetsbaar zijn – beïnvloeden.

Nog steeds levensmiddelen vervuild met giftige minerale olie
Veel voedselproducten die in Europa worden verkocht, (waaronder bouillonblokjes, chocolade en broodspreads), zijn verontreinigd met gevaarlijke aromatische minerale oliën (MOAH).

Mobiel gamen – goed of slecht voor het milieu?
De impact van gamen op het milieu is een probleem waar te weinig onderzoek naar gedaan wordt. Misschien omdat het zo moeilijk te meten is.

Online gokkasten spelen – hoe kan dat het klimaat helpen?
Er zijn tal van manieren om het klimaat te helpen. Vandaag hebben we er één voor je die je wellicht nog niet kent – zoals online gokmachines spelen.