Nieuwsoverzicht gezondheid

Simpel beter eten

Je hebt van die momenten dat de slaap even niet wil komen. Een tijdje terug midden in nacht wakker geworden met een hoofd vol gedachten. Voor mij was het ineens duidelijk. Tien korte punten genoteerd die de basis vormen voor een goed voedselbeleid. Die notitie lag al even te wachten op een goed moment om […]

‘Zuiver water en duurzaam bovendien’

Lars Meekers uit Nieuwegein streeft naar een leefstijl waarin alles een zo natuurlijk mogelijk karakter heeft. Dan denk je al gauw aan voeding: eten en drinken. En als het om dat laatste gaat, dan hebben we het over ‘zuiver water’. Lars vond zijn oplossing in de AquaCell waterontharder. Je kunt twisten over wat wel of […]

Niet Zika, maar pesticide Pyriproxyfen oorzaak van microcefalie?

Het voorkomen van microcefalie, baby’s die met een te kleine schedelomvang geboren worden, heeft mogelijk geen directe link met het Zika virus. Nieuw onderzoek uit Argentinië legt een link met de pesticide Pyriproxyfen, die sinds 2014 wordt gebruikt om de mug die Zika verspreidt, te bestrijden. In tegenstelling tot wat autoriteiten beweren, is er nog […]

Onderzoek: drinkpakjes schoolkinderen zijn suikerbommen

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat de populaire drinkpakjes die veel kinderen mee naar school krijgen, ongezonde suikerbommen zijn: bijna één op de vier drinkpakjes bevat zelfs meer suikers dan Coca-Cola. Cola is al extreem zoet met zo’n vijf suikerklontjes per glas. De Gezondheidsraad waarschuwde afgelopen najaar in haar nieuwe Richtlijnen goede voeding al voor […]

Farmaceuten beschermen consumenten niet genoeg

Veel farmaceutische bedrijven hebben tekortkomingen in de interne procedures die toezien op onder andere onderzoek en ontwikkeling, productie, marketing en sales. Daardoor scoren zij onvoldoende bij het bewaken van de kwaliteit van medicijnen voor patiënten en de wijze waarop medicijnen op de markt worden gebracht. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Sustainalytics in opdracht […]

Genetische manipulatie melden of niet?

Scepsis over biotechnologie in voedsel, en in het bijzonder de genetische manipulatie van gewassen, wordt meestal geassocieerd met Europese landen. Landen die op een of andere manier het telen van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) verbieden. Dit zijn onder andere Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Nederland staat GGO’s wel toe. De Europese Unie heeft een wet die […]

Suiker slechter voor het hart dan vetten

Hartproblemen krijg je sneller van suiker dan van verzadigde vetten. Amerikaanse onderzoekers hebben daarvoor bevestiging gevonden. Coronaire hartziekten, aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders, zijn de grootste doodsoorzaak in westerse landen. Een acute uiting van dat soort hartziekten is het hartinfarct. Al jaren krijgen we te horen dat we moeten opletten met […]

Weer rel in EU over glyfosaat

In de aanloop naar hernieuwde toelating van glyfosaat, de onkruidverdelger van Monsanto die er onder andere van wordt verdacht kankerverwekkend te zijn, is een ware oorlog uitgebroken in de Europese gelederen. De European Food and Safety Authority Efsa, die over de toelating moet adviseren, weigert nu plotseling een uitgebreid onderzoek van de Verenigde Naties in […]

Insecten duurzame bron van omega 3

Insectenolie. Het kan een interessante nieuwe bron worden van het gezonde omega 3. Want insecten maken het vetzuur zelf aan en kunnen bovendien leven op plantaardig afval. Wageningen University onderzoekt welke insecten het best voor olie te gebruiken zijn, en wat hun optimale dieet dan zou zijn. Insecten worden al gebruikt als bron van eiwit […]

Computermodellen verhullen gezondheidsrisico’s gifstoffen

Samenwerking tussen de Amerikaanse overheid en de chemische industrie zorgt ervoor dat het overheidsbureau voor milieubescherming EPA (Environmental Protection Agency) vertrouwt op toxicologisch onderzoek dat eenvoudig te manipuleren is, schrijft The Ecologist. Dat komt omdat het volledig wordt uitgevoerd door computers. Digitale wetenschap krijgt vaak de voorkeur van de regelgevende instanties boven biologisch en epidemiologisch […]