Nieuwsoverzicht gezondheid

Zorg om zorg of leren uitblinken

Zorg voor en om elkaar is zo oud als de mensheid zelf. Na WOII heeft Nederland de samenleving strakker georganiseerd, daarbij voorop lopend in het bedenken en ontwikkelen van nieuwe technieken en verbeteren van bestaande toepassingen. Er was genoeg geld voor onderwijs en een groeiende ruimte voor het zorgdomein. De zorg voor ouderen werd verleend […]

Wat luchtvervuiling werkelijk kost

Luchtverontreiniging kost mensen jaren van hun leven. Ze veroorzaakt substantiële pijn en lijden, zowel onder ouders als onder kinderen. En ze schaadt de voedselproductie, in een tijd dat we meer mensen dan ooit moeten voeden. Dat is niet alleen een economische kwestie, maar ook een morele. Luchtverontreiniging komt zowel in als buiten het huis voor. […]

foodwatch opent de aanval op frisdranken

foodwatch presenteert een nieuwe video die de feiten van de overmatige consumptie van suikerhoudende frisdrank in Nederland laat zien: van obesitas, diabetes type 2 en tanderosie, tot erectieproblemen en zelfs amputaties. Nederland is Europees kampioen in frisdrankconsumptie. Kinderen krijgen dagelijks twaalf suikerklontjes binnen via fris en andere gesuikerde drankjes. Een glas cola bevat vijf suikerklontjes. […]

NVWA test niet op gevaarlijke minerale oliën in voedsel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen 10 jaar geen enkele test uitgevoerd of laten uitvoeren naar de besmetting van voedsel met de gevaarlijke minerale oliën MOAH en MOSH. Dit blijkt uit het antwoord van het Ministerie van Economische Zaken op een verzoek van foodwatch op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob). Dit is […]

Niet glyfosaat of BPA, maar het hele systeem aanpakken

‘Overwinningen’ in de strijd tegen giftige stoffen – zoals het feit dat de EU glyfosaat niet opnieuw goedkeurde op 20 mei jongstleden –zijn maar schijnoverwinningen, schrijft Jonathan Latham. Het echte probleem gaat niet over één of twee ‘bad actors’ (zoals de vervuilende chemische stoffen worden genoemd), maar over het hele systeem. Dit systeem waardoor toxische […]

Genetisch manipuleren 2.0: de RNA-pesticiden van Monsanto

“Het megabedrijf Monsanto dat pesticiden ontwikkelt en biowetenschap bedrijft staat volgens miljoenen actievoerders en betrokken burgers synoniem voor de duivel”, schrijft J.P. Sottile. Maar dat heeft nooit kunnen voorkomen dat het bedrijf goede maatjes is gebleven met de mensen die ertoe doen: politici en toezichthouders. En nu staat het bedrijf op het punt zijn grootste […]

Europarlement laat valse vitamineclaims op junkfood toe

Het Europees parlement heeft op 12 april in meerderheid gestemd tegen een verbod op vitamineclaims op junkfood. Het parlement stemde in een resolutie voor het schrappen van de zogenaamde ‘voedingsprofielen’ die ervoor zouden moeten zorgen dat voedingsmiddelen die te veel vet, suiker of zout bevatten geen gezondheids- of voedingsclaim op de verpakking mogen zetten, zoals […]

Junkfood met extra vitamines toch niet gezond

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat 76% van de voedingsmiddelen waarop een vitamineclaim staat, niet gezond is. Het betreffen bijvoorbeeld koekjes, frisdrank, ijsjes en energy drinks. Aan dit soort producten worden vaak vitamines toegevoegd waarna met een prominente vitamineclaim op de verpakking een gezonder imago wordt verkregen. Daarmee wordt de verkoop van junkfood gestimuleerd. Het […]

De nieuwe Schijf van Vijf

Het Voedingscentrum heeft de nieuwste update van de Schijf van Vijf gepresenteerd en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5 vakken geeft de essentie van gezond eten weer. Mensen kunnen hiermee gezonde(re) keuzes maken naar eigen smaak en voorkeur. Elke stap richting de Schijf van Vijf levert gezondheidswinst […]

Geluk kun je meten met het CBS

Naast een heleboel economische en demografische gegevens meet het CBS nu ook ons geluk. En natuurlijk speelt geld een rol bij de mate waarin mensen geluk zeggen te ervaren. Maar dit gaat maar op tot op zekere hoogte. Andere kenmerken zoals gezondheid, het hebben van werk, of relaties zijn belangrijker voor het ervaren van geluk. […]