Het laatste nieuws
- Britten gaan experimenteren met de atmosfeer, ondanks risico’s7 mei 2025 - 18:26
- Overshoot Day: Voetafdruk Nederland kleiner dan gedacht3 mei 2025 - 10:06
- Peilingen: NSC verdampt, Wilders’ PVV zinkt weg, brede linkse winst30 april 2025 - 08:00
- Giftige chemie, die andere bedreiging van de wereld28 april 2025 - 10:55
- Rechtbank: Gemeenten mogen fossiele reclame verbieden25 april 2025 - 11:32
Nu in Inzicht
- Groene groei is een sprookje, trap er niet in4 mei 2025 - 15:04
- De toekomst wordt beter met geld dat duurzaam werkt26 april 2025 - 08:00
- De toekomst van voedsel groeit lokaal18 april 2025 - 09:27
- Plannen smeden voor een duurzame toekomst, voor als de tijd rijp is12 april 2025 - 06:00
Eiwittransitie ook goed voor de economie
/in Nieuws/door IPSDe sector van de vleesvervangers en plantaardige zuivel doet het goed. Binnen tien jaar zal het aantal banen in Vlaanderen en Brussel tot 15 keer hoger liggen dan nu. Dat stelt een rapport in opdracht van de Vlaamse Overheid. Ook Nederland kan op een forse banengroei in de eiwittransitie rekenen.
Deze 100 werken aan duurzamer voedsel voor Nederland
/in Nieuws/door redactieNederland loopt over van het food-talent dat de voedselketen duurzamer, gezonder en socialer maakt. De jury van de Food100 kiest daar voor de achtste keer de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment uit. Van boer tot bord. Landbouw, innovatie, advies of communicatie, deze honderd gamechangers hebben oplossingen en ideeën voor elke schakel in de voedselketen.
Wilde graansoorten zijn beter bestand tegen klimaatverandering
/in Nieuws/door IPSWilde verwanten van tarwe kunnen een gewas opleveren dat beter bestand is tegen klimaatstress en ziekten. Tarwe is voor meer dan anderhalf miljard mensen in het zuiden een hoofdvoedsel en ook in de rest van de wereld een belangrijke component in het dagelijkse menu.
De slag om een koud flesje water
/in Inzicht/door Huib StamHet drinkwater in Nederland is zo goed, zorgvuldig door onze waterbedrijven ontdaan van chemicaliën en microben, dat mineraalwater uit flessen helemaal niet nodig is. Gewoon dat flesje bijvullen uit de kraan dus.
Pionieren in zompig grasland: rijst boeren in Holland
/in Inzicht/door Huib StamHoe breng je de natuur weer terug in ingeklonken veenweidegebied en ontwikkel je daarvoor productieve systemen voor andere vormen van landbouw? Door onvermoeibaar te experimenteren.
Radicale innovatie die werkt: Kipster
/in Inzicht/door Huib StamDe formule van Kipster is behalve een voorbeeld voor verandering in andere takken van veeteelt ook een duidelijke les voor het denken in geleidelijkheid.
Activisme over voeding moet feitelijk zijn, geen BN-geroeptoeter
/in Inzicht/door Huib StamAls de afgelopen halve eeuw van studies en publicaties over voeding en gezondheid iets heeft opgeleverd, dan is het wel het inzicht dat de wisselwerking tussen beide heel complex is.
Waarom kweekvlees alsmaar een belofte blijft
/in Inzicht/door Huib StamWaarom duurt de doorbraak van kweekvlees zo lang? Wat gaat er mis? In potentie is kunstmatig geproduceerd vlees een game changer, behalve diervrij ook vrij van ethische bezwaren.
Foodwatch slaat alarm over schadelijke kindermarketing
/in Nieuws/door redactieConsumentenrechtenorganisatie Foodwatch luidt de noodklok: kindermarketing voor ongezonde voedingsmiddelen vormt niet alleen een onverantwoorde praktijk, maar ook een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid.
Meerdere vertical farms gingen al failliet, maar de toekomst is veelbelovend
/in Inzicht/door Huib StamVertical farming zou meerdere vliegen in één klap slaan op weg naar een duurzamer voedselproductie. Maar ook in Nederland zijn de eerste bedrijven al failliet en blijft het hoogtechnologische wonder vooral een mooie belofte. Maar Growy zet door.