Het laatste nieuws
- De klimaatrekening van de zomer in Europa: 43 miljard euro16 september 2025 - 18:07
- Klimaatdoel 2030 nagenoeg onhaalbaar, met dank aan kabinet16 september 2025 - 16:35
- Kunst over klimaatverandering in Nederland: expositie in Den Haag16 september 2025 - 11:15
- Vertrouwen in de politiek in duikvlucht op Prinsjesdag16 september 2025 - 09:39
- Gruwelijk groot: de mega cruiseschepen komen er aan13 september 2025 - 10:12
Nu in Inzicht
- Van Hier & Nu naar een duurzaam Straks, hoe dan? 12 september 2025 - 08:23
- Plannen voor wonen en hypotheekrente aftrek, wat doen die voor klimaat, duurzaamheid en milieu?8 september 2025 - 10:54
- Duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen van 2025, van groen tot zwart7 september 2025 - 13:39
- Door de polycrisis, naar een duurzame wereld30 augustus 2025 - 08:42
- Een duurzame toekomst maken: lessen uit acht visies19 augustus 2025 - 17:25
Floortje Dessing schrijft kookboek ‘Eerlijk eten’
/in Nieuws/door redactieTv-persoonlijkheid en wereldreiziger Floortje Dessing presenteerde in de aanloop naar World Fair Trade Day op 9 mei – het kookboek ‘Eerlijk eten’. Gepassioneerde chefs en foodies schreven 80 recepten voor ontbijt, lunch, diner en verrassende cocktails en smoothies gebaseerd op eerlijke en duurzaam geteelde producten. Het kookboek is een initiatief van drie organisaties die zich […]
Koningsontbijt: voedselbedrijven bepalen wat ‘gezond’ is
/in Nieuws/door redactieOp vrijdag 24 april 2015) vond de derde editie van het Koningsontbijt plaats, waar naar verwachting 1,2 miljoen kinderen aan mee deden. Een mooie gelegenheid om de noodzaak van een goed ontbijt te benadrukken, maar daarnaast ook een uitgesproken kans voor voedselmerken zoals Venz en Bolletje om reclame te maken voor hun (te vaak onverantwoorde) […]
Vers en duurzaam vlees per post dankzij slimme innovatie
/in Nieuws/door redactieJe bent boer en je wil je klanten zo vers mogelijk en zo duurzaam mogelijk vlees bieden. Dan bied je de klanten aan om zelf een deel van een koe te kopen, zo dat ze precies weten van welk dier het vlees komt en de duurzaamheid ook te volgen is. Want dierenwelzijn, voedselveiligheid/traceerbaarheid en het […]
Wat je werkelijk eet: de toevoegingen in je voedsel
/in Inzicht/door redactieJoanna Blythman, de bekende Britse schrijfster en beroepsfoody, wist binnen te komen in de besloten vakbeurs van de ingredientenmakers voor de voedselindustrie. De chemie in de voeding, die het zo lekker en zo lang houdbaar maakt. Ook die gezonde verse salade. Hoewel het evenement alleen maar over eten gaat, valt er bitter weinig te proeven, […]
Boer kan meer aan zonnestroom verdienen dan aan aardappelen
/in Nieuws/door redactieAgrarische ondernemers vragen zich wel eens af hoeveel zonnestroom er op een zonnepark opgewekt kan worden en of het aantrekkelijk is om minder productieve akkerbouwpercelen uit productie te nemen en er stroom op te gaan produceren. Wageningen UR zoekt dat uit: op de Zonneweide van ACRRES van Wageningen UR in Lelystad worden stroomproductie en rentabiliteit […]
Nederland krijgt biologische honing
/in Nieuws/door redactieStaatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft de regels voor certificering van biologische bijenhouderij in Nederland vastgesteld. Daarmee is vanaf 2016 ook bio-honing van Nederlandse makelij te verkrijgen. Imkers moeten dan het hele bijenseizoen volgens de biologische regels gewerkt hebben. Nederlandse imkers hadden samen met Bionext een verzoek ingediend om biologische bijenhouderij in Nederland mogelijk te […]
Samen verspillen we minder voedsel
/in Nieuws/door redactieEen groepsgerichte aanpak als de FoodBattle zorgt ervoor dat mensen daadwerkelijk minder voedsel gaan verspillen. Tot die conclusie komen onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research na analyse van de gegevens van bijna 2.000 deelnemers (841 huishoudens) aan FoodBattles in 2012 en 2014. Op 16 maart startte een nieuwe serie FoodBattles. De FoodBattle, waarin […]
Conserveringsmiddelen in voedsel risico voor overgewicht en darmziekten
/in Nieuws/door redactieVoedingsproducten zoals ijs, mayonaise en sauzen bevatten vaak bind- en conserveermiddelen. Nieuw onderzoek laat zien dat deze middelen wel degelijk kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, ondanks de ontkenning daarvan door de voedselindustrie. Emulgatoren, zoals de bindmiddelen ook worden genoemd, worden toegepast om producten een mooie, gebonden structuur te geven. Regulerende instellingen, zoals de Amerikaanse FDA (Food […]
Zo ziet het ultieme misleidend product er uit
/in Nieuws/door redactieFoodwatch heeft het ultieme misleidende product ontworpen om de mazen in de nieuwe Europese etiketteringswet (EU verordening 1169/2011) aan te tonen. De nieuwe regels gelden vanaf 13 december 2014, maar volgens foodwatch beschermen ze onvoldoende tegen misleiding. Zo mogen de grootste suikerbommen nog steeds gezondheidsclaims dragen, is de minimale lettergrootte van 1,2 mm voor veel […]
“Wetenschappelijke consensus rond ggo’s is een mythe”
/in Nieuws/door IPSIn een gemeenschappelijke oproep benadrukken driehonderd wetenschappers dat er nog geen wetenschappelijke consensus is over de veiligheid van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). Die zogenaamde consensus is een “artificiële constructie die ten onrechte overgenomen wordt”, zeggen ze. Met de oproep, die verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Sciences Europe, reageren de wetenschappers op de goedkeuring voor […]