Het laatste nieuws
- Europarlement wil greenwash makkelijker maken4 december 2025 - 10:47
- De toekomst tussen twee vuren3 december 2025 - 18:09
- Stilvallen Golfstroom maakt Europa kouder en veel droger3 december 2025 - 08:00
- Wordt 2026 het jaar van de chaos?2 december 2025 - 14:25
- De longen van de wereld blazen CO2 uit, in plaats van op te nemen28 november 2025 - 12:55
Nu in Inzicht
- AI in 2026: meer risico’s dan kansen5 december 2025 - 11:16
- Een duurzame toekomst maken: lessen uit twaalf visies22 november 2025 - 08:25
- Netcongestie als groeikans: hoe bedrijven sterker uit de energiecrisis kunnen komen21 oktober 2025 - 09:30
- De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
- Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10


EU houdt bewijs voor risico’s glyfosaat onder de mat
/in Nieuws/door redactieProducenten van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat weigeren om belangrijk bewijsmateriaal over de schadelijkheid van het middel vrij te geven. Dat zegt CEO, Corporate Europe Observatory. De organisatie roept nu de EFSA, European Food and Safety Authority, op om alle informatie van drie wetenschappelijke studies te openbaren. In die onderzoeken wordt de mogelijkheid dat glyfosaat kanker […]
Biologisch vlees en biomelk zijn wèl voedzamer
/in Nieuws/door redactieWie overschakelt op biologisch geproduceerde melkproducten en vlees krijgt een hogere concentratie aan omega3-vetzuren, mineralen en antioxidanten binnen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat een volgend hoofdstuk markeert in de discussie of biologische voeding nu wel of niet gezonder is. Wetenschappers van de Universiteit van Newcastle bestudeerden 196 wetenschappelijke studies over melk en 67 studies […]
Pesticidesleak: verkoop glyfosaat vijf keer hoger dan aangenomen
/in Nieuws/door redactieGreenpeace heeft de hand weten te leggen op vertrouwelijke verkoopcijfers van pesticiden in Nederland. De milieuorganisatie publiceert deze cijfers vandaag op de website www.greenpeace.nl/pesticidesleak. Uit de cijfers, afkomstig van de koepel van pesticidenfabrikanten NEFYTO, blijkt dat er een forse kloof is tussen de gebruikscijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert en de […]
Simpel beter eten
/in Inzicht, Opinie/door redactieJe hebt van die momenten dat de slaap even niet wil komen. Een tijdje terug midden in nacht wakker geworden met een hoofd vol gedachten. Voor mij was het ineens duidelijk. Tien korte punten genoteerd die de basis vormen voor een goed voedselbeleid. Die notitie lag al even te wachten op een goed moment om […]
‘Zuiver water en duurzaam bovendien’
/in Nieuws/door redactieLars Meekers uit Nieuwegein streeft naar een leefstijl waarin alles een zo natuurlijk mogelijk karakter heeft. Dan denk je al gauw aan voeding: eten en drinken. En als het om dat laatste gaat, dan hebben we het over ‘zuiver water’. Lars vond zijn oplossing in de AquaCell waterontharder. Je kunt twisten over wat wel of […]
Niet Zika, maar pesticide Pyriproxyfen oorzaak van microcefalie?
/in Nieuws/door redactieHet voorkomen van microcefalie, baby’s die met een te kleine schedelomvang geboren worden, heeft mogelijk geen directe link met het Zika virus. Nieuw onderzoek uit Argentinië legt een link met de pesticide Pyriproxyfen, die sinds 2014 wordt gebruikt om de mug die Zika verspreidt, te bestrijden. In tegenstelling tot wat autoriteiten beweren, is er nog […]
Onderzoek: drinkpakjes schoolkinderen zijn suikerbommen
/in Nieuws/door redactieUit onderzoek van foodwatch blijkt dat de populaire drinkpakjes die veel kinderen mee naar school krijgen, ongezonde suikerbommen zijn: bijna één op de vier drinkpakjes bevat zelfs meer suikers dan Coca-Cola. Cola is al extreem zoet met zo’n vijf suikerklontjes per glas. De Gezondheidsraad waarschuwde afgelopen najaar in haar nieuwe Richtlijnen goede voeding al voor […]
Farmaceuten beschermen consumenten niet genoeg
/in Nieuws/door redactieVeel farmaceutische bedrijven hebben tekortkomingen in de interne procedures die toezien op onder andere onderzoek en ontwikkeling, productie, marketing en sales. Daardoor scoren zij onvoldoende bij het bewaken van de kwaliteit van medicijnen voor patiënten en de wijze waarop medicijnen op de markt worden gebracht. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Sustainalytics in opdracht […]
Genetische manipulatie melden of niet?
/in Inzicht/door redactieScepsis over biotechnologie in voedsel, en in het bijzonder de genetische manipulatie van gewassen, wordt meestal geassocieerd met Europese landen. Landen die op een of andere manier het telen van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) verbieden. Dit zijn onder andere Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Nederland staat GGO’s wel toe. De Europese Unie heeft een wet die […]
Suiker slechter voor het hart dan vetten
/in Nieuws/door IPSHartproblemen krijg je sneller van suiker dan van verzadigde vetten. Amerikaanse onderzoekers hebben daarvoor bevestiging gevonden. Coronaire hartziekten, aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders, zijn de grootste doodsoorzaak in westerse landen. Een acute uiting van dat soort hartziekten is het hartinfarct. Al jaren krijgen we te horen dat we moeten opletten met […]