Het laatste nieuws
- Het eerste kantelpunt is bereikt, koraalriffen sterven massaal af13 oktober 2025 - 09:39
- Hoe financier je onmogelijke uitdagingen voor duurzaamheid?13 oktober 2025 - 08:30
- Als de ruimte een vuilnisbelt wordt11 oktober 2025 - 10:30
- Help, ook Antarctica begint methaan te lekken10 oktober 2025 - 17:10
- Waarom lukt het ons niet om klimaatproblemen écht aan te pakken?9 oktober 2025 - 13:15
Nu in Inzicht
- Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10
- StemWijzer en andere kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen 202529 september 2025 - 08:00
- Het probleem van oplossingen 27 september 2025 - 08:00
- De onstuitbare opmars van ontmenselijking21 september 2025 - 12:46
- Van Hier & Nu naar een duurzaam Straks, hoe dan? 12 september 2025 - 08:23
Biologisch vlees en biomelk zijn wèl voedzamer
/in Nieuws/door redactieWie overschakelt op biologisch geproduceerde melkproducten en vlees krijgt een hogere concentratie aan omega3-vetzuren, mineralen en antioxidanten binnen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat een volgend hoofdstuk markeert in de discussie of biologische voeding nu wel of niet gezonder is. Wetenschappers van de Universiteit van Newcastle bestudeerden 196 wetenschappelijke studies over melk en 67 studies […]
Pesticidesleak: verkoop glyfosaat vijf keer hoger dan aangenomen
/in Nieuws/door redactieGreenpeace heeft de hand weten te leggen op vertrouwelijke verkoopcijfers van pesticiden in Nederland. De milieuorganisatie publiceert deze cijfers vandaag op de website www.greenpeace.nl/pesticidesleak. Uit de cijfers, afkomstig van de koepel van pesticidenfabrikanten NEFYTO, blijkt dat er een forse kloof is tussen de gebruikscijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert en de […]
Simpel beter eten
/in Inzicht, Opinie/door redactieJe hebt van die momenten dat de slaap even niet wil komen. Een tijdje terug midden in nacht wakker geworden met een hoofd vol gedachten. Voor mij was het ineens duidelijk. Tien korte punten genoteerd die de basis vormen voor een goed voedselbeleid. Die notitie lag al even te wachten op een goed moment om […]
‘Zuiver water en duurzaam bovendien’
/in Nieuws/door redactieLars Meekers uit Nieuwegein streeft naar een leefstijl waarin alles een zo natuurlijk mogelijk karakter heeft. Dan denk je al gauw aan voeding: eten en drinken. En als het om dat laatste gaat, dan hebben we het over ‘zuiver water’. Lars vond zijn oplossing in de AquaCell waterontharder. Je kunt twisten over wat wel of […]
Niet Zika, maar pesticide Pyriproxyfen oorzaak van microcefalie?
/in Nieuws/door redactieHet voorkomen van microcefalie, baby’s die met een te kleine schedelomvang geboren worden, heeft mogelijk geen directe link met het Zika virus. Nieuw onderzoek uit Argentinië legt een link met de pesticide Pyriproxyfen, die sinds 2014 wordt gebruikt om de mug die Zika verspreidt, te bestrijden. In tegenstelling tot wat autoriteiten beweren, is er nog […]
Onderzoek: drinkpakjes schoolkinderen zijn suikerbommen
/in Nieuws/door redactieUit onderzoek van foodwatch blijkt dat de populaire drinkpakjes die veel kinderen mee naar school krijgen, ongezonde suikerbommen zijn: bijna één op de vier drinkpakjes bevat zelfs meer suikers dan Coca-Cola. Cola is al extreem zoet met zo’n vijf suikerklontjes per glas. De Gezondheidsraad waarschuwde afgelopen najaar in haar nieuwe Richtlijnen goede voeding al voor […]
Farmaceuten beschermen consumenten niet genoeg
/in Nieuws/door redactieVeel farmaceutische bedrijven hebben tekortkomingen in de interne procedures die toezien op onder andere onderzoek en ontwikkeling, productie, marketing en sales. Daardoor scoren zij onvoldoende bij het bewaken van de kwaliteit van medicijnen voor patiënten en de wijze waarop medicijnen op de markt worden gebracht. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Sustainalytics in opdracht […]
Genetische manipulatie melden of niet?
/in Inzicht/door redactieScepsis over biotechnologie in voedsel, en in het bijzonder de genetische manipulatie van gewassen, wordt meestal geassocieerd met Europese landen. Landen die op een of andere manier het telen van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) verbieden. Dit zijn onder andere Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Nederland staat GGO’s wel toe. De Europese Unie heeft een wet die […]
Suiker slechter voor het hart dan vetten
/in Nieuws/door IPSHartproblemen krijg je sneller van suiker dan van verzadigde vetten. Amerikaanse onderzoekers hebben daarvoor bevestiging gevonden. Coronaire hartziekten, aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders, zijn de grootste doodsoorzaak in westerse landen. Een acute uiting van dat soort hartziekten is het hartinfarct. Al jaren krijgen we te horen dat we moeten opletten met […]
Weer rel in EU over glyfosaat
/in Nieuws/door redactieIn de aanloop naar hernieuwde toelating van glyfosaat, de onkruidverdelger van Monsanto die er onder andere van wordt verdacht kankerverwekkend te zijn, is een ware oorlog uitgebroken in de Europese gelederen. De European Food and Safety Authority Efsa, die over de toelating moet adviseren, weigert nu plotseling een uitgebreid onderzoek van de Verenigde Naties in […]