Nieuwsoverzicht gezondheid

Voedselverpakkingen blijven onze hormonen verstoren

Twee weken geleden kwam Milieu Centraal naar buiten met een persbericht, dat plastic verpakking komkommers langer houdbaar maakt, en zo een bijdrage zou leveren aan het beperken van voedselverspilling die groter is dan de milieubelasting van de folie. Frappant was dat Milieu Centraal deze stelling presenteerde als reactie op een onderzoek waarin consumenten overmatige voedselverpakking […]

Omstreden kleurstoffen ‘Southampton Six’ nog steeds in veel producten

Uit een inventarisatie van foodwatch blijkt dat supermarkten nog altijd tientallen producten verkopen met de omstreden kleurstoffen van de ‘Southampton Six’. Sinds 2010 zijn fabrikanten die deze kleurstoffen gebruiken verplicht de disclaimer “kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden” op de verpakking te zetten. De verwachting was dat hierdoor deze omstreden E-nummers massaal […]

Consument: ‘geen plastic om komkommer’

[updated] Driekwart van de consumenten kiest liever voor onverpakte groenten, in plaats van in plastic verpakte. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction. Mensen zien verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben. Consumenten kiezen voor groenten zonder verpakking omdat zij zo beter de hoeveelheid kunnen bepalen en de […]

Wim Hof: ‘Een maaltijd per dag is gezonder’

Voormalig Iceman Wim Hof heeft zichzelf omgeturnd tot wetenschapper. Opnieuw laat hij veel mensen versteld staan. In tegenstelling tot de gangbare adviezen, houdt Hof in het tijdschrift Fit met Voeding een vurig pleidooi voor het eten van slechts één maaltijd per dag. Volgens Wim Hof eten we te veel en verkeerd. “Mensen voelen zich ook […]

Boeren en omwonenden lopen gezondheidsrisico door bestrijdingsmiddelen

Boeren, hun families en mensen die in regio’s wonen met veel intensieve industriële landbouw zijn de meest kwetsbare groepen als het gaat om de gevolgen van bestrijdingsmiddelen. Dat is de conclusie van een rapport dat Greenpeace publiceert, ‘Pesticides and our health – A growing concern’. Deze studie van bestaande onafhankelijke wetenschappelijke literatuur laat zien dat […]

Wat je werkelijk eet: de toevoegingen in je voedsel

Joanna Blythman, de bekende Britse schrijfster en beroepsfoody, wist binnen te komen in de besloten vakbeurs van de ingredientenmakers voor de voedselindustrie. De chemie in de voeding, die het zo lekker en zo lang houdbaar maakt. Ook die gezonde verse salade. Hoewel het evenement alleen maar over eten gaat, valt er bitter weinig te proeven, […]

Roep om verbod op glyfosaat neemt toe

De roep om glyfosaat, het meest gebruikte herbicide ter wereld, totaal te verbieden neemt toe, ook in Latijns-Amerika. Dat is het gevolg van een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie, wat zegt dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is.

Plastic uit biomassa heeft te weinig tinten groen

Recent demonstreerde ECN een nieuw proces om biomassa en afval om te zetten in waardevolle bouwstenen voor de plastics industrie. Het proces werkt op brandstoffen zoals houtachtige biomassa dat niet concurreert met voedsel, landbouwresiduen en gemengd afval. ECN heeft de eerste liter geproduceerd van het mengsel van de aromatische moleculen Benzeen, Tolueen en Xyleen (BTX). […]

Conserveringsmiddelen in voedsel risico voor overgewicht en darmziekten

Voedingsproducten zoals ijs, mayonaise en sauzen bevatten vaak bind- en conserveermiddelen. Nieuw onderzoek laat zien dat deze middelen wel degelijk kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, ondanks de ontkenning daarvan door de voedselindustrie. Emulgatoren, zoals de bindmiddelen ook worden genoemd, worden toegepast om producten een mooie, gebonden structuur te geven. Regulerende instellingen, zoals de Amerikaanse FDA (Food […]