Het laatste nieuws
- Cop30: klimaatpraat in gekapt regenwoud8 november 2025 - 10:32
- Verboden landbouwgif komt terug door de voordeur7 november 2025 - 10:15
- Voedselverspilling aanpakken levert meer op voor klimaat dan minder vliegen4 november 2025 - 09:36
- Peilingen zagen winst D66 niet aankomen3 november 2025 - 07:00
- Superrijken plunderen het klimaat31 oktober 2025 - 09:26
Nu in Inzicht
- Netcongestie als groeikans: hoe bedrijven sterker uit de energiecrisis kunnen komen21 oktober 2025 - 09:30
- De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
- Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10
- Het probleem van oplossingen 27 september 2025 - 08:00
- De onstuitbare opmars van ontmenselijking21 september 2025 - 12:46


Meer CO2 maakt eten minder voedzaam
/in Nieuws/door redactieStijgende CO2-gehaltes leiden ertoe dat belangrijke voedselgewassen zoals rijst en mais minder voedzaam worden, blijkt uit een nieuwe studie. Als de CO2-uitstoot niet aan banden gelegd wordt, zullen de gewassen minder zink en ijzer bevatten tegen het midden van deze eeuw. “Twee miljard mensen hebben al te maken met lage niveaus zink en ijzer. […]
Nederland koopt te weinig verantwoorde soja
/in Nieuws/door redactieNederlandse diervoeder-, vlees- en pluimveebedrijven moeten snel meer verantwoorde soja inkopen om boskap in Zuid-Amerika te voorkomen. Veel ondernemingen hebben toegezegd in 2015 alleen nog ‘goede soja’ te gebruiken in veevoer voor de vlees- en zuivelproductie in Nederland. Maar zij lopen achter op schema. Bedrijven als VION en Storteboom moeten een forse inhaalslag maken. Vleeswarenfabrikant […]
Voedselbeweging gaat voor samenwerking in The Good Food Alliance
/in Nieuws/door redactieThe Good Food Alliance, een nieuw samenwerkingsverband van de Youth Food Movement, Fairfood International, foodwatch, The Hunger Project, FIAN Nederland en Wemos, streeft naar een wereld waar iedereen recht heeft op voldoende voedsel dat veilig en gezond is en dat op een faire, duurzame en transparante manier gemaakt is. Dit vraagt om een structurele herziening […]
Joel Salatin: holistisch boer en succesvol ondernemer
/in Inzicht/door GastauteurIn de tweede week van mei komt er een, op z’n zachtst gezegd, opmerkelijke man naar Nederland. TIME magazine riep hem eind 2011 uit tot de meest innovatieve boer ter wereld: Joel Salatin. Hij komt vertellen over de baanbrekende, integrale manier van werken van zijn familiebedrijf Polyface Farms in Swoope, Virginia. En zijn lezingen en […]
Bestrijdingsmiddel glyfosaat duikt op in moedermelk
/in Nieuws/door redactieIn de eerste tests die zijn uitgevoerd naar de aanwezigheid van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in moedermelk, zijn in drie van de tien monsters hoge doses van het middel aangetroffen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder zwangere vrouwen in de VS door de organisaties Moms Across America en Sustainable Pulse. Het onderzoek toont aan dat glyfosaat in […]
Kritische studenten organiseren zich in Wageningen
/in Nieuws/door redactieWageningen is bij uitstek een universiteit waar tegenstellingen elkaar treffen. Waar de leiding van het instituut vooral voorstander is van industriële en grootschalige landbouw, is er onder studenten en wetenschappers ook juist veel aanhang voor de biologische en kleinschalige aanpak. De recent gehouden conferentie ‘Voedsel Anders’ was daar een succesvol voorbeeld van. Om de kritische […]
Aalt Dijkhuizen kon geen boegbeeld zijn voor biologische landbouw
/in Opinie/door GastauteurAalt Dijkhuizen was ooit als kopman van Wageningen Universiteit de Nederlandse voortrekker van de industriele landbouw. Biologisch is voor idealistische amateurs, zo was en is zijn visie. Daarna werd hij aangewezen als het nieuwe boegbeeld voor topsector Agri&Food. Inclusief bio. En dat was omstreden. Bertus Buizer schreef (al in 2014, red.) een brief aan de […]
Olivier De Schutter: ‘Verandering in landbouw en voedsel komt van onderop’
/in Inzicht/door GastauteurOlivier De Schutter is speciaal rapporteur over het recht op voedsel bij de Verenigde Naties, een mandaat dat in de loop van 2014 eindigt. Eind maart, in Gent, pakte hij uit met de inzichten die hij in die periode verwierf. De grote problemen zijn duidelijk, maar de oplossingen daarvoor ook. De grote omslag in zijn […]
Programma Food Film Festival 2014 bekend
/in Nieuws/door redactieHet programma van het Food Film Festival 2014 is bekend. Met meer dan 35 foodfilms, 22 workshops, 8 gratis events, 2 feesten en heel veel lekker eten is het programma weer om je vingers bij af te likken. Vanaf nu kun je op de website uitgebreid onderzoeken waar je allemaal naartoe wil en je vast […]
FoodGuerrilla ontmaskert de voedselmarketing
/in Nieuws/door redactieWe worden dagelijks gevoed met een flinke dosis reclame voor ongezond eten. Mooie filmpjes over smeuïge smeersels, zoete drankjes en vette burgers vullen het beeld. Maar waarom worden we niet overgehaald om meer gezonde groenten te eten? En wat doet ongezonde marketing voor ons eetgedrag? Na het succes van Damn Food Waste – een campagne […]