Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Joel Salatin: holistisch boer en succesvol ondernemer

In de tweede week van mei komt er een, op z’n zachtst gezegd, opmerkelijke man naar Nederland. TIME magazine riep hem eind 2011 uit tot de meest innovatieve boer ter wereld: Joel Salatin. Hij komt vertellen over de baanbrekende, integrale manier van werken van zijn familiebedrijf Polyface Farms in Swoope, Virginia. En zijn lezingen en […]

Bestrijdingsmiddel glyfosaat duikt op in moedermelk

In de eerste tests die zijn uitgevoerd naar de aanwezigheid van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in moedermelk, zijn in drie van de tien monsters hoge doses van het middel aangetroffen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder zwangere vrouwen in de VS door de organisaties Moms Across America en Sustainable Pulse. Het onderzoek toont aan dat glyfosaat in […]

Kritische studenten organiseren zich in Wageningen

Wageningen is bij uitstek een universiteit waar tegenstellingen elkaar treffen. Waar de leiding van het instituut vooral voorstander is van industriële en grootschalige landbouw, is er onder studenten en wetenschappers ook juist veel aanhang voor de biologische en kleinschalige aanpak. De recent gehouden conferentie ‘Voedsel Anders’ was daar een succesvol voorbeeld van. Om de kritische […]

Aalt Dijkhuizen kon geen boegbeeld zijn voor biologische landbouw

Aalt Dijkhuizen was ooit als kopman van Wageningen Universiteit de Nederlandse voortrekker van de industriele landbouw. Biologisch is voor idealistische amateurs, zo was en is zijn visie. Daarna werd hij aangewezen als het nieuwe boegbeeld voor topsector Agri&Food. Inclusief bio. En dat was omstreden.  Bertus Buizer schreef (al in 2014, red.) een brief aan de […]

Programma Food Film Festival 2014 bekend

Het programma van het Food Film Festival 2014 is bekend. Met meer dan 35 foodfilms, 22 workshops, 8 gratis events, 2 feesten en heel veel lekker eten is het programma weer om je vingers bij af te likken. Vanaf nu kun je op de website uitgebreid onderzoeken waar je allemaal naartoe wil en je vast […]

FoodGuerrilla ontmaskert de voedselmarketing

We worden dagelijks gevoed met een flinke dosis reclame voor ongezond eten. Mooie filmpjes over smeuïge smeersels, zoete drankjes en vette burgers vullen het beeld. Maar waarom worden we niet overgehaald om meer gezonde groenten te eten? En wat doet ongezonde marketing voor ons eetgedrag? Na het succes van Damn Food Waste – een campagne […]

Veiligheid vlees niet te garanderen

Bedrijfsleven en overheid slagen er niet in de veiligheid van het vlees in de schappen te waarborgen. Het slachtproces in Nederlandse slachterijen biedt te weinig zekerheden om te voorkomen dat onveilig vlees de consument bereikt. Voorts worden de veiligheidsrisico’s van geïmporteerd vlees onvoldoende beheerst en zijn er weinig instrumenten voorhanden om fraude op te sporen. […]

Koken op gas van heilig brood

In de Amsterdamse Kolenkitbuurt staat een biovergister waarmee duurzame energie wordt opgewekt uit oud en heilig brood. De energie wordt gebruikt door bewoners uit de buurt. De vergister is Gascoland gedoopt. Brood is heilig in de islamitische cultuur en mag niet als afval in de vuilnisbak worden gegooid. Uit respect voor het graan strooiden moslims […]

Europarlement verwerpt voorstel zadenwet

Het Europees Parlement verwierp op 11 maart bijna unaniem de voorgestelde wetgeving over de productie en handel in zaden voor gewassen en teeltmateriaal. “Een goede zaak,” zegt GroenLinks-Europarlementarier Bas Eickhout, “maar nu moet de Europese Commissie haar voorstel gewoon helemaal intrekken. Gezien de ronduit arrogante houding en het gelobby van de verantwoordelijke eurocommissaris Tonio Borg, […]