Het laatste nieuws
- Britten gaan experimenteren met de atmosfeer, ondanks risico’s7 mei 2025 - 18:26
- Overshoot Day: Voetafdruk Nederland kleiner dan gedacht3 mei 2025 - 10:06
- Peilingen: NSC verdampt, Wilders’ PVV zinkt weg, brede linkse winst30 april 2025 - 08:00
- Giftige chemie, die andere bedreiging van de wereld28 april 2025 - 10:55
- Rechtbank: Gemeenten mogen fossiele reclame verbieden25 april 2025 - 11:32
Nu in Inzicht
- Groene groei is een sprookje, trap er niet in4 mei 2025 - 15:04
- De toekomst wordt beter met geld dat duurzaam werkt26 april 2025 - 08:00
- De toekomst van voedsel groeit lokaal18 april 2025 - 09:27
- Plannen smeden voor een duurzame toekomst, voor als de tijd rijp is12 april 2025 - 06:00
Koken op gas van heilig brood
/in Inzicht/door redactieIn de Amsterdamse Kolenkitbuurt staat een biovergister waarmee duurzame energie wordt opgewekt uit oud en heilig brood. De energie wordt gebruikt door bewoners uit de buurt. De vergister is Gascoland gedoopt. Brood is heilig in de islamitische cultuur en mag niet als afval in de vuilnisbak worden gegooid. Uit respect voor het graan strooiden moslims […]
Europarlement verwerpt voorstel zadenwet
/in Nieuws/door redactieHet Europees Parlement verwierp op 11 maart bijna unaniem de voorgestelde wetgeving over de productie en handel in zaden voor gewassen en teeltmateriaal. “Een goede zaak,” zegt GroenLinks-Europarlementarier Bas Eickhout, “maar nu moet de Europese Commissie haar voorstel gewoon helemaal intrekken. Gezien de ronduit arrogante houding en het gelobby van de verantwoordelijke eurocommissaris Tonio Borg, […]
Grote vervuiling van landbouwgrond door GMO gewassen
/in Inzicht/door redactieEen derde van de biologische boeren in de Verenigde Staten zegt problemen te ondervinden met genetisch gemanipuleerde gewassen (GMO) in de omgeving. Bij meer dan helft van die boeren werd graan geweigerd vanwege besmetting met transgene varianten. Van de Amerikaanse boeren die meededen aan een nieuw onderzoek van Food & Water Watch zei meer dan […]
Wie zaad heeft, heeft de toekomst
/in Inzicht/door redactieAlle groenten en fruit op je menu begonnen hun leven ooit als zaadjes. En die zaadjes zijn nu de inzet van een economische machtsstrijd. Want de voedselindustrie wil controle hebben over wat en waarmee wordt gezaaid. En heeft die ondertussen ook: 5 bedrijven controleren tussen 50 en 95% van de Europese zadenmarkt, afhankelijk van welke […]
Oorlog op je bord
/in Inzicht/door Peter van VlietDe voedselindustrie voert oorlog op je bord en vernietigt de natuur ondertussen in een angstaanjagend tempo. Dat was de strekking van de toespraak die de wereldberoemde voedselactiviste Vandana Shiva vrijdagavond hield tijdens het congres Voedsel Anders. In Wageningen Universiteit nota bene, de tempel van agroindustrie-wetenschapper Aalt Dijkhuizen, die binnenkort de scepter overgeeft aan die andere […]
Oergraan ‘emmertarwe’ terug bij de bakker
/in Inzicht/door redactieVoor het eerst sinds ruwweg 2000 jaar wordt er in Nederland weer een brood gebakken van 100% emmertarwe. Emmertarwe onderscheidt zich van modern graan door zijn unieke smaak; een lichtzoete nootachtige smaak. Daarnaast is het uiterst arm aan gluten en door de harde kaf zijn bij de verbouwing weinig risico’s op ziektes en zijn bestrijdingsmiddelen […]
Dode Hoek voor Dode Beesten
/in Opinie/door GastauteurNadat ik onze kippen hun graan had toegestrooid en Arthur het varkentje zijn meelpap had gegeven, kreeg ik bij mijn eigen ontbijt naast verse scharreleieren ook een verse kletskoek van columniste Lidy Nicolasen op mijn bord. Het moet een biologische kletskoek zijn geweest, want mevrouw Nicolasen is op weg terug naar de natuur. Die weg […]
Supermarkten in actie tegen voedselverspilling bij consument
/in Nieuws/door redactieAlle supermarkten in Nederland, vertegenwoordigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), hebben afgesproken in 2014 minimaal twee consumentenacties in te zetten om consumenten bewuster te maken van voedselverspilling. Voorbeelden van mogelijke acties zijn het verstrekken van de bewaarwijzer van het Voedingscentrum, het geven van meer uitleg over houdbaarheidsdata en het geven van bewaartips en recepten […]
Het Food Film Festival verhuist!
/in Nieuws/door redactieNa drie fantastische, uitverkochte edities in het Amsterdamse filmhuis Studio/K is het Food Film Festival uit zijn jasje gegroeid. Hoog tijd voor een nieuwe locatie én een nieuwe datum. Voor de vierde editie verhuist het Food Film Festival naar de Westergasfabriek in Amsterdam op 9, 10 en 11 mei. Het Food Film Festival wordt gehouden […]
Vegetariërs verkiezen lekkerste kookboek van 2013
/in Nieuws/door redactieDe Vegetariërsbond organiseert tot eind maart de verkiezing van het Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2013. Dit om te laten zien dat lekker vegetarisch koken makkelijker is dan je denkt. Met maar liefst 16 genomineerde kookboeken heeft 2013 een ruime keuze aan inspiratiebronnen voor smakelijke vegetarische gerechten. “De tijd dat vegetarisch eten betekende dat je zelf […]