Het laatste nieuws
- De klimaatrekening van de zomer in Europa: 43 miljard euro16 september 2025 - 18:07
- Klimaatdoel 2030 nagenoeg onhaalbaar, met dank aan kabinet16 september 2025 - 16:35
- Kunst over klimaatverandering in Nederland: expositie in Den Haag16 september 2025 - 11:15
- Vertrouwen in de politiek in duikvlucht op Prinsjesdag16 september 2025 - 09:39
- Gruwelijk groot: de mega cruiseschepen komen er aan13 september 2025 - 10:12
Nu in Inzicht
- Van Hier & Nu naar een duurzaam Straks, hoe dan? 12 september 2025 - 08:23
- Plannen voor wonen en hypotheekrente aftrek, wat doen die voor klimaat, duurzaamheid en milieu?8 september 2025 - 10:54
- Duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen van 2025, van groen tot zwart7 september 2025 - 13:39
- Door de polycrisis, naar een duurzame wereld30 augustus 2025 - 08:42
- Een duurzame toekomst maken: lessen uit acht visies19 augustus 2025 - 17:25
Ecolabel op voeding werkt: proefpersonen kiezen duurzamer
/in Nieuws/door IPSEcolabels op etenswaren missen hun doel niet. Mensen maken sneller een milieuvriendelijke keuze als een goede ecoscore hen toelacht, stelt onderzoek van de universiteit van Bristol.
Kip kerrie zonder kip, vega koken met Karin
/in Nieuws/door redactieKarin Luiten kookt vega zónder pakjes & zakjes. Ze schreef er nu een boek over. Daarin beschrijft ze ruim 100 makkelijke vegetarische recepten voor elke dag. Zo lekker dat je vlees of vis niet mist.
Startup Challenge helpt om duurzaam voedsel te ontwikkelen
/in Nieuws/door redactieMet de Startup Challenge 2022 daagt het brave new food netwerk zowel innovatieve startups als gevestigde voedselbedrijven uit om samen te werken aan nieuwe oplossingen voor de urgente uitdagingen waar ons voedselsysteem voor staat
De EU verspilt meer voedsel dan het importeert
/in Nieuws/door redactieDe voedselverspilling in de EU is groter dan de invoer ervan. Deze verspilling schaadt de voedselzekerheid in de EU en verhoogt de kosten van levensonderhoud.
Zeewier zit vol vitaminen, maar heeft een imagoprobleem
/in Inzicht/door IPSDoor het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen is zeewier een ideale toevoeging aan plantaardige vleesvervangers, maar voor het grote publiek is het eten van zeewier vaak nog een stap te ver.
Minister Schouten LNV censureerde minder vlees-advies in klimaatcampagne
/in Nieuws/door redactieCarola Schouten verbood – in haar rol als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) – het onderwerp vleesvermindering in de klimaatcampagne Iedereen doet wat. Dit blijkt uit overheidsdocumenten in handen van Wakker Dier.
Kunnen verticale boerderijen het voedselprobleem werkelijk oplossen?
/in Inzicht/door redactieZijn verticale boerderijen de oplossing voor het gebrek aan landbouwgrond en water om een groeiende wereldbevolking te blijven voeden? Een uitgebreide reportage met voors en tegens.
Vleesvervangers zijn wel degelijk gezonder
/in Nieuws/door IPSPlantaardige alternatieven voor vlees en zuivel zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Dat blijkt uit een samenvatting van 43 verschillende wetenschappelijke studies.
Steeds meer verboden pesticiden in ons eten, in plaats van minder
/in Nieuws/door redactieDe aanwezigheid van verboden zware gifstoffen in levensmiddelen is de afgelopen tien jaar dramatisch toegenomen, in plaats van verminderd. De EU faalt volledig om de eigen regelgeving te handhaven.
Voedingssector maakt werk van mensenrechten in ketens
/in Nieuws/door redactieProfessionals over de hele wereld worden opgeleid tot lokale risicobeoordelingsexperts op het gebied van mensenrechten voor de agrofoodsector.