Het laatste nieuws
- Hoe Bill Gates het klimaat en COP30 frustreert9 november 2025 - 12:08
- Cop30: klimaatpraat in gekapt regenwoud8 november 2025 - 10:32
- Verboden landbouwgif komt terug door de voordeur7 november 2025 - 10:15
- Voedselverspilling aanpakken levert meer op voor klimaat dan minder vliegen4 november 2025 - 09:36
- Peilingen zagen winst D66 niet aankomen3 november 2025 - 07:00
Nu in Inzicht
- Netcongestie als groeikans: hoe bedrijven sterker uit de energiecrisis kunnen komen21 oktober 2025 - 09:30
- De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
- Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10
- Het probleem van oplossingen 27 september 2025 - 08:00
- De onstuitbare opmars van ontmenselijking21 september 2025 - 12:46


GMO-gigant Monsanto daagt ministaat Vermont voor de rechter over voedseletiketten
/in Nieuws/door redactieMonsanto, megaonderneming in genetische gemanipuleerde zaden, daagt de Amerikaanse ministaat Vermont voor de rechter omdat zij niet wil dat consumenten weten wat ze eten. Vermont vindt dat wel belangrijk en wil voedseletiketten verplichten voor producten die genetisch zijn aangepast. Dat proces is belangrijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Want Vermont is voorloper in […]
Betaalbare sprinkhaan als duurzaam alternatief voor biefstuk
/in Inzicht/door redactieNederland kent sinds kort een nieuw initiatief dat het eten van insecten promoot: The Grasshopper Suppliers. Drie jonge Amsterdamse ondernemers willen door middel van campagnes en het betaalbaar aanbieden van insecten de Nederlanse bevolking overtuigen meer insecten te gaan eten. Omdat het beter is voor het milieu, en voor de mensheid. Om één kilo eetbaar […]
Duurzaam voedsel steeds vaker op boodschappenlijstje
/in Nieuws/door redactieConsumenten kiezen vaker voor dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel. In het afgelopen jaar gaven zij hier 257 miljoen euro meer aan uit ten opzichte van 2012: een stijging van 10,8% naar in totaal circa 2,5 miljard euro omzet. De uitgave aan voedsel zonder duurzaamheidkeurmerk laat met een daling van 1,1 % een tegenovergesteld beeld zien. […]
Debat: De aardappel van de toekomst
/in Nieuws/door redactieIn het Lekker naar de Boer weekend verdient de aardappel een belangrijk debat. De aardappel is het belangrijkste gewas voor Nederland als het gaat om veredeling en de productie van pootgoed. De commotie rondom deze veredeling van de aardappel en de daarmee in verband staande strubbelingen binnen de aardappelmarkt zullen centraal staan in het debat […]
Zeewaar gaat productie van biologisch zeewier crowdfunden
/in Inzicht/door redactieDe VN voorspellen voedseltekorten omdat de bevolking blijft toenemen. Zeewier is een eiwitrijke bron, en kan een oplossing bieden. Naast eiwitten, heeft het unieke hoeveelheden en combinaties vitaminen en mineralen. Daarom wordt het ook wel een “Superfood” genoemd. Minstens zo belangrijk is het best bewaarde geheim: het is een delicatesse. Zeewier productie vindt voornamelijk plaats […]
Nieuw: GMO’s als oplossing voor alle wereldproblemen
/in Inzicht, Opinie/door Peter van VlietIn Italië loopt een boer rond, die moedwillig genetisch gemanipuleerd zaad zaait, tegen het verbod van de regering in. Giorgio Fidenato heet hij, en hij is voorzitter van de landelijke Boerenfederatie. Zijn eerste oogst werd in beslag genomen en zijn bedrijf door de staat geconfisqueerd. Vorige maand werd het weer teruggegeven, maar Fidenato gaat gewoon […]
Rotterzwam wint 3e Rabo Stadslandbouw Award
/in Nieuws/door redactieRotterzwam is de winnaar van de 3e Rabo Stadslandbouw Award. De jury roemde het ondernemerschap wat geënt is op multiple cashflows en de circulaire economie gedachte, met korte en gesloten ketens. De award werd uitgereikt tijdens de 3e landelijke Dag van de Stadslandbouw op 15 mei in Utrecht. Nordic Cuisine is duurzaam business model voor […]
Nederlander verspilt drie keer meer voedsel dan hij denkt
/in Nieuws/door redactieNederlanders gooien per persoon drie keer zoveel ongebruikt voedsel in de prullenbak als ze zelf denken. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek in opdracht van AKB Bert Muller met medewerking van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en De Persdienst. Consumenten denken jaarlijks 15 kilo weg te gooien, terwijl dit in werkelijkheid gemiddeld 47 kilo per persoon per […]
foodwatch start rechtszaak tegen NVWA
/in Nieuws/door redactieConsumentenorganisatie foodwatch stapt naar de voorzieningenrechter om openheid te eisen rondom het vleesschandaal bij slachthuis Van Hattem BV. De organisatie vroeg de NVWA eerder via de Wet Openbaarheid Bestuur om de informatie over de eindproducten waar het mogelijk onveilige vlees in zat, openbaar te maken. De NVWA weigerde en beweerde destijds niet over de informatie […]
GMO-vrije popcorn is niet te garanderen
/in Nieuws/door redactieVan de huidige toepassingen van gentech merkt de Nederlandse consument nog weinig, toch kunnen we bij mais niet garanderen dat dit geen genetisch gemodificeerd organisme (GMO) is. Sandra Boeziek van John Altman Rainbow Popcorn: ‘Wij wilden onze popcorn eigenlijk GMO-vrij maken, maar uit gesprekken met onze leverancier bleek dat dit uiteindelijk niet valt te garanderen. […]