Het laatste nieuws
- Britten gaan experimenteren met de atmosfeer, ondanks risico’s7 mei 2025 - 18:26
- Overshoot Day: Voetafdruk Nederland kleiner dan gedacht3 mei 2025 - 10:06
- Peilingen: NSC verdampt, Wilders’ PVV zinkt weg, brede linkse winst30 april 2025 - 08:00
- Giftige chemie, die andere bedreiging van de wereld28 april 2025 - 10:55
- Rechtbank: Gemeenten mogen fossiele reclame verbieden25 april 2025 - 11:32
Nu in Inzicht
- Groene groei is een sprookje, trap er niet in4 mei 2025 - 15:04
- De toekomst wordt beter met geld dat duurzaam werkt26 april 2025 - 08:00
- De toekomst van voedsel groeit lokaal18 april 2025 - 09:27
- Plannen smeden voor een duurzame toekomst, voor als de tijd rijp is12 april 2025 - 06:00
Nederland koopt te weinig verantwoorde soja
/in Nieuws/door redactieNederlandse diervoeder-, vlees- en pluimveebedrijven moeten snel meer verantwoorde soja inkopen om boskap in Zuid-Amerika te voorkomen. Veel ondernemingen hebben toegezegd in 2015 alleen nog ‘goede soja’ te gebruiken in veevoer voor de vlees- en zuivelproductie in Nederland. Maar zij lopen achter op schema. Bedrijven als VION en Storteboom moeten een forse inhaalslag maken. Vleeswarenfabrikant […]
Voedselbeweging gaat voor samenwerking in The Good Food Alliance
/in Nieuws/door redactieThe Good Food Alliance, een nieuw samenwerkingsverband van de Youth Food Movement, Fairfood International, foodwatch, The Hunger Project, FIAN Nederland en Wemos, streeft naar een wereld waar iedereen recht heeft op voldoende voedsel dat veilig en gezond is en dat op een faire, duurzame en transparante manier gemaakt is. Dit vraagt om een structurele herziening […]
Joel Salatin: holistisch boer en succesvol ondernemer
/in Inzicht/door GastauteurIn de tweede week van mei komt er een, op z’n zachtst gezegd, opmerkelijke man naar Nederland. TIME magazine riep hem eind 2011 uit tot de meest innovatieve boer ter wereld: Joel Salatin. Hij komt vertellen over de baanbrekende, integrale manier van werken van zijn familiebedrijf Polyface Farms in Swoope, Virginia. En zijn lezingen en […]
Bestrijdingsmiddel glyfosaat duikt op in moedermelk
/in Nieuws/door redactieIn de eerste tests die zijn uitgevoerd naar de aanwezigheid van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in moedermelk, zijn in drie van de tien monsters hoge doses van het middel aangetroffen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder zwangere vrouwen in de VS door de organisaties Moms Across America en Sustainable Pulse. Het onderzoek toont aan dat glyfosaat in […]
Kritische studenten organiseren zich in Wageningen
/in Nieuws/door redactieWageningen is bij uitstek een universiteit waar tegenstellingen elkaar treffen. Waar de leiding van het instituut vooral voorstander is van industriële en grootschalige landbouw, is er onder studenten en wetenschappers ook juist veel aanhang voor de biologische en kleinschalige aanpak. De recent gehouden conferentie ‘Voedsel Anders’ was daar een succesvol voorbeeld van. Om de kritische […]
Aalt Dijkhuizen kon geen boegbeeld zijn voor biologische landbouw
/in Opinie/door GastauteurAalt Dijkhuizen was ooit als kopman van Wageningen Universiteit de Nederlandse voortrekker van de industriele landbouw. Biologisch is voor idealistische amateurs, zo was en is zijn visie. Daarna werd hij aangewezen als het nieuwe boegbeeld voor topsector Agri&Food. Inclusief bio. En dat was omstreden. Bertus Buizer schreef (al in 2014, red.) een brief aan de […]
Olivier De Schutter: ‘Verandering in landbouw en voedsel komt van onderop’
/in Inzicht/door GastauteurOlivier De Schutter is speciaal rapporteur over het recht op voedsel bij de Verenigde Naties, een mandaat dat in de loop van 2014 eindigt. Eind maart, in Gent, pakte hij uit met de inzichten die hij in die periode verwierf. De grote problemen zijn duidelijk, maar de oplossingen daarvoor ook. De grote omslag in zijn […]
Programma Food Film Festival 2014 bekend
/in Nieuws/door redactieHet programma van het Food Film Festival 2014 is bekend. Met meer dan 35 foodfilms, 22 workshops, 8 gratis events, 2 feesten en heel veel lekker eten is het programma weer om je vingers bij af te likken. Vanaf nu kun je op de website uitgebreid onderzoeken waar je allemaal naartoe wil en je vast […]
FoodGuerrilla ontmaskert de voedselmarketing
/in Nieuws/door redactieWe worden dagelijks gevoed met een flinke dosis reclame voor ongezond eten. Mooie filmpjes over smeuïge smeersels, zoete drankjes en vette burgers vullen het beeld. Maar waarom worden we niet overgehaald om meer gezonde groenten te eten? En wat doet ongezonde marketing voor ons eetgedrag? Na het succes van Damn Food Waste – een campagne […]
Veiligheid vlees niet te garanderen
/in Nieuws/door redactieBedrijfsleven en overheid slagen er niet in de veiligheid van het vlees in de schappen te waarborgen. Het slachtproces in Nederlandse slachterijen biedt te weinig zekerheden om te voorkomen dat onveilig vlees de consument bereikt. Voorts worden de veiligheidsrisico’s van geïmporteerd vlees onvoldoende beheerst en zijn er weinig instrumenten voorhanden om fraude op te sporen. […]