like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Steeds meer verwarring over het Wuhan coronavirus COVID-19

Van: op 13 februari 2020

COVID-19 2019-nCoV wuhan coronavirus

[ Updated ] De ziekte die veroorzaakt wordt door het dodelijke Wuhan coronavirus 2019-nCoV dat zich wereldwijd verspreidt, heeft een nieuwe naam: COVID-19. Het virus zelf wordt door wetenschappers SARS-CoV-2  genoemd. De WHO, die transparantie in de communicatie propageert, draagt zo extra bij aan de verwarring, doordat nu informatie onder verschillende naamsvermeldingen verspreid wordt.

Tegelijkertijd heeft de Chinese overheid een nieuwe manier van registreren geïntroduceerd, waardoor de cijfers over het aantal besmettingen en de sterfgevallen moeilijker vergelijkbaar worden met eerder gepubliceerde data.

Berichten tijdens het begin van de uitbraak zeiden dat het virus mogelijk afkomstig zou zijn uit een laboratorium in de stad Wuhan, dat onderdeel uitmaakt van een geheim programma voor biologische wapens in China. Dat schreef de Washington Times op 26 januari 2020.

Er is echter tot nu toe geen bewijs voor elk van de veronderstellingen over het ontstaan, de samenstelling en de verspreiding van het nieuwe virus. Overal ter wereld zoeken wetenschappers naar antwoorden op de vele vragen. De onduidelijkheid leidt tot nieuwe vragen. Uit nieuw onderzoek komt wel een besmetting door proefdieren uit het eerder aangewezen laboratorium in Wuhan in beeld. Er is echter geen relatie met biowapens gevonden.

Die onduidelijkheid werkt de Chinese overheid zelf in de hand, door wetenschappers vitale informatie te onthouden. Zo wordt de Huanan vismarkt in Wuhan als bron voor de eerste infecties aangewezen, maar geeft de Chinese overheid geen enkele informatie over hoe, of via welk dier het virus zou zijn overgebracht. Er is zelfs geen informatie of er überhaupt dieren zijn onderzocht op het virus, terwijl deze informatie van cruciaal belang is voor het onderzoek naar de oorsprong van het 2019-nCoV virus. The Epoch Times doet hiervan uitgebreid verslag.

Onderdeel van het verslag is een beschrijving van onderzoek naar Coronavirussen in het Wuhan Institute of Virology, en hoe deze virussen na mutatie groter gevaar opleveren voor mensen. De virussen stammen af van vleermuizen, maar kunnen niet rechtstreeks mensen besmetten. Daarvoor is een ander dier noodzakelijk, als gastheer. Er bestaat nu een serieuze verdenking dat mogelijk proefdieren uit het laboratorium de dragers zijn. Het achterhouden van informatie hierover door de Chinese overheid wordt door The Epoch Times bestempeld als een mogelijke internationale cover-up van de daadwerkelijke oorzaak van de epidemie.

CNN publiceerde eerder een artikel dat laat zien hoe weinig we feitelijk weten over het nieuwe coronavirus. Het zelfde artikel meldt ook dat veel besmettingen in China juist in ziekenhuizen plaatsvinden.

Ondertussen prijst de WHO (World Health Organization) de Chinese overheid voor haar aanpak in het bestrijden van het virus.

Eerder werd geschreven over een paper uit India waarin 2019-nCoV werd gelinkt aan HIV, dat na publieke discussie werd  teruggetrokken. De uitspraken bleken gebaseerd op een onzorgvuldige conclusie op basis van te weinig data.

Er zijn grote overeenkomsten met bestaande virussen die in vleermuizen voorkomen, maar de analyse van de mutaties om van deze virussen naar 2019-nCoV in mensen te komen vertoont nog flinke witte vlekken. Dat komt mede doordat er geen materiaal beschikbaar is dat afkomstig is van de eerste besmette mensen op de markt.

De op dit moment meest waarschijnlijke uitkomst van het onderzoek zover is dat er oorspronkelijk één enkele persoon besmet is geraakt en dat het virus via deze persoon (en mogelijke tussenstappen) op de vismarkt in Wuhan terecht is gekomen. Dat meldt Science Magazine.

Radio Free Asia heeft de week voor de publicatie van de Washington Times een televisiereportage uit 2015 uitgezonden over het meest geavanceerde laboratorium voor virusonderzoek van China, het Wuhan Institute of Virology. Het laboratorium is voor zover bekend de enige locatie in China die met dodelijke virussen kan werken.

Dany Shoham, een voormalige Israëlische militaire inlichtingenofficier die Chinese biologische wapenontwikkeling heeft bestudeerd, zei tegen de krant dat het instituut verbonden is met het geheime bio-wapenprogramma van Beijing.

Shoham is gepromoveerd in de medische microbiologie. Van 1970 tot 1991 werkte hij als luitenant-kolonel en senior analist bij de Israëlische militaire inlichtingendienst voor biologische en chemische oorlogvoering.

Experts: biowapen niet waarschijnlijk als bron

Inmiddels publiceerde de Washington Post een artikel met reacties van verschillende experts. Zij achten het onwaarschijnlijk dat het 2019-nCoV coronavirus afkomstig is van onderzoek naar biologische wapens. Ook trekken ze in twijfel of het Wuhan instituut de bron is. Voor geen van de beweringen is echter bewijs voorhanden. En ook al wordt de relatie met biowapens onwaarschijnlijk geacht, er kan altijd een menselijke fout oorzaak van de uitbraak zijn. Onderzoek daarnaar is tot nu toe niet bekend of door de Chinese overheid vrijgegeven.

Het Wuhan-instituut heeft wel coronavirussen bestudeerd, waaronder de stam die ernstig acuut respiratoir syndroom (SARS), het H5N1-influenzavirus, Japanse encefalitis en knokkelkoorts veroorzaakt. Onderzoekers van het instituut hebben ook de kiem bestudeerd die anthrax veroorzaakt. Op dezelfde locatie wordt ook het vaccin tegen SARS geproduceerd. Bovendien worden er volgens de bronnen van de krant de hemola-virale virussen Ebola, Nipah en Krim-Congo onderzocht.

Het laboratorium ligt op ongeveer 20 mijl van de Hunan Seafood Market, waarvan rapporten uit China zeggen dat het mogelijk de oorsprong van het virus was.

China heeft altijd ontkend dat ze biologische aanvalswapens hebben, maar vorig jaar onthulde een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vermoedens dat de Chinezen heimelijk werken aan biologische wapens.

Chinese autoriteiten zeggen nog steeds dat ze de oorsprong van het coronavirus niet kennen.

Ondertussen zou vanuit het Chinese leger een serum zijn ontwikkeld tegen het virus. Daar beschikt men kennelijk wel over de informatie die effectief onderzoek mogelijk maakt.

Lees meer in The Washington Times

Volg de verspreiding van het Wuhan Coronavirus op de dagelijks bijgehouden pagina op Wikipedia.

Lees ook: Coronavirus bedreigt ook duurzaamheid en klimaat

Foto: By CDC/ Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws